Linkovi

U Beču sutra počinje finalna runda pregovora o statusu Kosova


Najviši zvaničnici Beograda i Prištine razmotriće sutra u Beču novi, izmenjeni predlog
specijalnog izaslanika UN za status Kosova Martija Ahtisarija. Pregovarački timovi Beograda i Prištine počeće drugu i konačnu rundu pregovora o Ahtisarijevom predlogu sutra u 10 časova u palati Hofburg u Beču.

Kako je najavljeno, na pregovorima će učestvovati predsednik i premijer Srbije Boris Tadić i Vojislav Košunica, kao i ministar spoljnih poslova Vuk Drašković i članovi pregovaračkog tima. Delegaciju Kosova će predvoditi predsednik Kosova Fatmir Sejdiu, a u njoj će biti i predsednik Skupštine Kolj Beriša, premijer Agim Čeku, predstavnici kosovskih stranaka i koordinator radne grupe za status. Pregovorima u palati Hofburg prisustvovaće i predstavnici Kontakt grupe, kao i Ahtisari i njegov zamenik Alber Roan.

Srpski pregovarački tim ocenio je da je novi, dopunjeni, predlog Ahtisarija neprihvatljiv za Srbiju i da nije prihvaćen nijedan od velikog broja amandmana koji je Beograd podneo tokom prve runde pregovora. Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju ocenio je da su izmene Ahtisarijevog predloga pozitivne i da ne menjaju suštinu dokumenta koji je prihvatljiv za Prištinu.

Tokom prve runde pregovora, od 21. februara do 2. marta, pregovarački timovi nisu postigli nikakav kompromis kada je reč o Ahtisarijevom planu. Ahtisari je rekao da su Beograd i Priština ostali pri svojim dijametralno suprotstavljenim stavovima kada je reč o statusu. Očekuje se da će specijalni izaslanik UN posle pregovora u Beču finalnu verziju svog plana proslediti Savetu bezbednosti UN koji će doneti odluku o statusu Kosova. Ahtisarijev portparol Remi Durlo rekao je da će, ako Beograd i Priština iznesu neke konstruktivne predloge, oni biti razmotreni i možda uvršteni u Ahtisarijev konačni predlog.

Durlo je, medjutim, rekao da će izmenjena verzija plana, o kojoj će biti reči u Beču, najverovatnije biti i konačna, odnosno ona koja će biti prosledjena Savetu bezbednosti. Ahtisari u prvoj verziji svog plana nije jasno precizirao status Kosova iako se nezavisnost implicira mogućnošću Kosova da učestvuje u medjunarodnim organizacijama i institucijama.

XS
SM
MD
LG