Linkovi

Diplomate SAD spremne za direktan kontakt sa predsvnicima Sirije i Irana


Glavni savetnik za Irak državnog sekretara Kondolize Rajs izjavio je su američke diplomate spremne da stupe u direktne razgovore sa iranskim i sirijskim predstavnicima na predstojećoj konferenciji u Bagdadu, koja počinje u subotu. Savetnik Dejvid Seterfild, koji će predstavljati SAD na toj konferenciji, razgovarao je sa novinarima pre odlaska za Bagdad, o čemu izveštava novinar Glasa Amerike, Dejvid Golast.

Na konferenciji u Bagdadu, koji organizuje iračka vlada, okupiće se predstavnici zemlje domaćina, njenih suseda i stalnih članica Saveta bezbednosti UN. To će biti jedna od retkih prilika da se izaslanici SAD nadju za istim stolom sa predstavnicima Irana i Sirije. SAD su prekinule diplomatske odnose sa Iranom još 1979. godine, dok su odnosi sa Sirijom prilično zategnuti. Vašington optužuje vlade obe zemlje da svojim aktivnostima doprinose nasilju u Iraku. U razgovoru sa novinarima ambasador Setertfild rekao je da je konferencija u Bagdadu zamišljenja kao kolektivna diskusija o tome kako učiniti Irak bezbednijim i stabilnijim. Seterfiled je dodao da bi, kako se izrazio, bilo «sasvim u redu» da SAD stupe u direktne kontakte sa Irancima i Sirijcima na ovoj konferenciji ukoliko se za to ukaže prilika. On je precizirao da bi u razgovoru sa Irancima, SAD države pokrenule pitanje o optužbama da se iransko naoružanje, uključujući protivoklopne eksplozivne naprave, koristi od strane ekstremista u Iraku za napade na američke trupe.

«Naša zabrinutost zbog mešanja Irana i doturanja eksplozivnog materijala i obuke za korišćenje tog materijala, koji se upotrebljava u smrtonosnim napadima na američke i koalicione vojnike, svakako je prava tema za razgovor.»

Seterfild, koji će predvoditi američku delegaciju u Bagdadu zajedno sa američkim ambasadorom u Iraku, Zalmajem Kalilzadom, dodao je da SAD očekuju od Sirije da preduzme adekvatne mere u cilju zaustavljanja ulaska stranih boraca i doturanja oružja u Irak preko svoje granice.

«Pre svega, radi se o stalnom ulasku džihadističkih elemenata, koji su odgovorni za bombaške napade u Iraku. Najveći deo tih napada vrše stranci, a većina njih ulazi u Irak iz Sirije.»

Američki diplomata je dodao da bi Sirija takodje trebalo da preduzme mere protiv prisustva članova bivše vladajuće iračke partije BAAS, pod Sadamom Huseinom, koji, kako je rekao, imaju značajnu ulogu u finansiranju i rukovodjenju pobunom u Iraku.

XS
SM
MD
LG