Linkovi

General Petreus ne veruje da će samo vojna sila biti dovoljna za okončanje nasilja u Iraku


Novi komandant američkih snaga u Iraku, general Dejvid Petreus, rekao je da vojna sila neće biti dovoljna za okončanje nasilja u Iraku.

General Petreus je to izjavio u čvrsto obezbedjenoj Zelenoj zoni u Bagdadu, na prvoj konferenciji za novinare otkako je preuzeo dužnost prošlog meseca. On je rekao da je vojna akcija potrebna da bi se poboljšala bezbednost u Iraku, ali da ona ne predstavlja rešenje za okončanje krvoprolića.

General Petreus je naglasio da politički aspekt mora da bude uzet u obzir i da bi pregovori o Iraku morali da obuhvate i neke ekstremističke grupe.

Petreus je podelio pobunjenike u tri kategorije – al-Kaidu u Iraku, sektaške ekstremiste i kriminalne elemente, rekavši da svi pokušavaju da poremete bezbednosnu operaciju u Bagdadu podsticanjem nasilja izmedju sunita i šiita.

Demokrate traže povlačenje borbenih trupa

Demokratski lideri u Predstavničkom domu Kongresa podneli su predlog zakona kojim bi se zahtevalo da sve američke borbene trupe budu povučene iz Iraka do kraja 2008.

Predsednica Predstavničkog doma, Nensi Pelosi, izjavila je da bi prema tom zakonskom predlogu američke snage mogle da budu povučene iz Iraka i pre tog roka ukoliko iračka vlada ispuni političke i bezbednosne ciljeve koje je postavila administracija predsednika Buša.

Demokratski lideri se nadaju da će uspeti da ovaj predlog vežu uz budžetski zahtev administracije za gotovo 100 milijardi dolara za vojne operacije u Iraku i Avganistanu.

Ukoliko Predstavnički dom usvoji ovaj zakonski predlog, Senat bi morao da usvoji sličnu meru na koju bi predsednik Buš ipak mogao da uloži veto.

XS
SM
MD
LG