Linkovi

Jap de Hop Shefer razgovarao sa čelnicima Srbije


Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer rekao je tokom premijeru Srbije Vojislavu Koštunici da Severnoatlantska alijansa podržava proces koji vodi specijalni izaslanik UN o budućem statusu Kosova. Kazao da će vojniciNATO i ubuduće štiti sve stanovnike Kosova.

"Došao sam sa veoma pozitivnim stavom danas u Beograd, znajući da je, iako članice NATO-a nemaju direktnu političku ulogu, problem Kosova teško pitanje", rekao je Shefer. "Poznat vam je stav saveznica NATO-a o podršci procesu koji vodi Marti Ahtisari. Nadam se da će razgovori o Ahtisarijevom dokumentu 10. marta biti pozitivni i da će, ako tada stvar pređe u nadležnost Saveta bezbednosti, rezultat biti rezolucija Saveta bezbednosti“.

Iz Vlade Srbije saopšteno je da je premijer Srbije Vojislav Koštunica u razgovoru sa Sheferom ukazao da je mandat specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija Martija Ahtisarija bio “da pronađe kompromisno rešenje za budući status Kosova i Metohije, a ne da otvori pitanje državnog statusa Srbije i predloži otimanje 15 odsto njene teritorije".

Predsednik Boris Tadić je posle razgovora s njim kazao da očekuje da će NATO osigurati apsolutnu bezbednost za srpsko stanovništvo na Kosovu.

Šef diplomatije Srbije, Vuk Drašković, preneo je generalnom skeretaru NATO-a da je zabrinut zbog odluke koja će se doneti u vezi s Kosovom. Drašković se nada da će Savet bezbednosti poštovati Povelju UN garantovanje nepovredivosti granica.

"Svaka odluka Saveta bezbednosti UN-a kojom bi bila narušena teritorijalna celovitost Srbija i na njenoj teritoriji bila promovisana još jedna nezavisna država, ovog puta još jedna albanska država, mogla bi da značajno erodira sadašnje nesumnjivo većinsko i iskreno raspoloženje većine građana Srbije za brzo priključenje EU i evroatlantskim integracijama“, kazao je Drašković.

Sa Sheferom je razgovarao i ministar vojni Zoran Stanković.

”Ozbiljan posao tek predstoji u okviru realizacije programa NATO-a Partnerstvo za mir. Što se tiče saradnje vojske Srbije i KFOR-a, ona je na visokom nivou”, ocenio je Stanković. "Zato pozdravljamo izjavu generalnog sekretara da NATO-a neće smanjiti svoje vojno prisustvo na Kosovu i Metohiji i rešenost da odlučno reaguje na sve pokušaje destabilizacije. Složili smo se da Srbija i geografski i vrednosno pripada evroatlantskoj zajednici".

Prema rečima Shefera, najvažnija poruka koju je doneo Beograd odnosi se na saradnju sa Haškim tribunalom. Shefer je istakao da NATO nije zaboravio na tu međunarodnu obavezu, ali da je spreman da ulaže u odnose sa Srbijom.

"Glavna poruka moje posete tiče se Srbije i Partnerstva za mir. Da li to znači da NATO više ne smatra da je neophodna saradnja s Tribunalom u Hagu? Naprotiv, to je i dalje vrlo važno i znate da članice NATO-a smatraju da bi optuženi za zločine trebalo da se nađu u Hagu što je pre moguće i to bolje danas nego sutra.“

Shefer je rekao i da ne želi da Srbija mnogo zaostaje u pridruživanju NATO-u u odnosu na druge zemlje regiona koje očekuju poziv za članstvo na sledećem samitu Alijanse 2008. godine.

XS
SM
MD
LG