Linkovi

Da li je smena osmoro federalnih tužilaca bila politički motivisana?


Tužioci u federalnim okruzima širom Sjedinjenih Država predstavljaju američku vladu u krivičnim procesima i građanskim parnicama i koordinišu aktivnosti oko sprovođenja zakona. I mada su postavljeni po političkoj liniji, pošto ih imenuje predsednik, oni bi trebalo da budu oslobođeni stranačkih, političkih pritisaka.

Medjutim, smenjivanje tako velikog broja federalnih tužilaca u toku mandata jedne administracije smatra se veoma neobičnim.

Umešanost dvojice republikanskih zakonodavaca u kontroverzu oko smenjivanja osam tužilaca, kao i demanti Američkog sekretarijata za pravosuđe, da je smena politički motivisana, stvorili su još jednu političku dramu u Vašingtonu.

Dejvid Iglesias, koji je smenjen sa položaja federalnog tužioca u Nju Meksiku, opisao je telefonski poziv republikanskog senatora Pita Domeničija, uoči prošlogodišnjih kongresnih izbora, koji je tražio informacije o statusu optužnica u istrazi o korupciji čije mete su bili demokrate u toj državi.

Na pitanje demokartskog senator Čarlsa Šumera, tokom senatskog pretresa, da li je bio pod pritiskom da ubrza istragu u pomenutim slučajevima, Iglesias je odgovorio.

Da. Osećao sam da se na mene vrši pritisak da ubrzam stvari.“

Iglesias je dodao da je smenjen oko šest nedelja nakon toga, mada nije izneo direktne optužbe o vezi između njegovog otpuštanja i telefonskog poziva republikanskog senatora Domeničija. Domeniči demantuje da je bilo političkog pritiska.

Neki od federalnih tužilaca takođe su opisali pritiske Sekretarijata za pravosuđe zbog izveštaja medija da će svedočiti u kongresnim pretresima. U precizno sročenom zajedničkom saopštenju, tužioci navode da žale zbog okolnosti pod kojima su se pojavili pred zakonodavcima i istovremeno podvlače da ih Sekretarijat za pravosuđe nije obavestio o razlozima za njihovo smenjivanje. Administracija predsednika Buša navodi da su tužioci smenjeni zbog nezadovoljstva njihovim odlukama.

Sekretar za pravosudje, Alberto Gonzales, odlučno je demantovao da je bilo koga smenio iz političkih razloga.

Predsednik senatskog odbora za pravosudje Pet Lejhi nije bio uveren u to.

Ja zaista verujem da su oni pokušali da potkopaju efikasnost i profesionalizam federalnih tužilaca širom zemlje.“

Republikanski senator Arlin Spekter rekao je da će Kongres ozbiljno razmotriti sve dokaze da su federalni tužioci uklonjeni iz političkih razloga.

Mi u Kongresu moramo da vodimo računa da ne narušimo pravo predsednika da postavlja i smenjuje federalne tužioce već da ispitamo da li je u odluci o njihovom uklanjaju bilo neprimerenih motiva.“

U zavisnosti od dodatnih informacija koje se budu pojavile u kongresnoj istrazi, kontakti izmedju zakonodavaca i američkih federalnih tužilaca mogli bi da postanu još jedno sporno etičko pitanje u radu Kongresa.

XS
SM
MD
LG