Linkovi

Moguće političke posledice izricanja presude Luisu Skuteru Libiju


Luis Libi je najviši, bivši, funkcioner Bele kuće koji je proglašen krivim od Iran-kontra skandala za vreme administracije Ronalda Regana. Libi je bivši šef kabineta potpredsednika Dika Čejnija i proglašen je krivim po četiri od pet tačaka optužnice za laganje ili obmanjivanje istražitelja Federalnog istražnog biroa i federalne velike porote o svojim razgovorima sa novinarima vezanim za slučaj Valeri Plejm.

Gospođa Plejm je udata za bivšeg ambasadora Džozefa Vilsona, koji je optužio Bušovu administraciju da je manipulisala obaveštajnim podacima o iračkom oružju masovnog uništenja pred invaziju na tu zemlju 2003. godine.

Vilson tvrdi da su funkcioneri administracije, uključujući Libija, otkrili novinarima status njegove žene u Centralnoj obaveštajnoj agenciji, u nastojanju da diskredituju njega samog. Ambasador Vilson je izrazio zadovoljstvo zbog presude izrečene Libiju, rekavši da su i on i njegova supruga zahvalni što su osnovna načela demokratije čvrsto utemeljena.

Specijalni istražitelj, Patrik Ficdžerald rukovodio je četvorogodišnjom istragom ovog slučaja. Mada ni protiv koga nije podignuta optužnica za odavanje identiteta Valeri Plejm, Ficdžerald kaže da je bilo važno sudski goniti Libija zbog toga što je lagao u iskazima istražiteljima i velikoj poroti o svojoj ulozi u tom slučaju.

Svaka osoba koja slaže pod zakletvom pred velikom porotom ima ozbiljan problem. Kad to učini osoba na tako visokom položaju i to u istrazi o nacionalnoj bezbednosti to nikako ne može biti prihvatljivo.“

Neki koji podržavaju Libija sada dolaze na ideju da ga predsednik Buš pomiluje pre nego što napusti položaj u januaru 2009. godine. Evo šta o tome kaže portparol Bele kuće Toni Snou:

Svaki osudjenik u Americi može da podnese molbu za pomilovanje. Neću da spekulišem šta će se dogoditi u ovom slučaju, jer to ne bi bilo primereno.“

Demokrate Libijevo proglašenje krivim vide kao pobedu onih koji su zahtevali da se od Bušove administracije traži da snosi odgovornost za, kako ocenjuju, manipulisanje predratnim obaveštajnim podacima o Iraku i kampanju da se diskredituju kritičari rata. Demokrata Heri Rid iz Nevade je lider senatske većine:

Mislim da je sada na potezu Bela kuća. Videćemo šta će predsednik učiniti povodom toga. Ranije je govorio da će svako ko otkrije državne tajne u Beloj kući biti smenjen. Trebalo bi da to sada ispoštuje, jer imamo svedočenja pod zakletvom da su i drugi u Beloj kući, pored Libija, otkrivali tajne informacije.“

Politički analitičari sada navode da bi presuda Libiju mogla da donese nove probleme Bušovoj administraciji, koja je već pod pritiskom zbog nepopularnog rata u Iraku.

Iako se sudilo Libiju, mnogi politički i pravni analitičari smatraju da je potpredsednik Dik Čejni centralna ličnost u ovom slučaju. Čejni je bio ljut zbog tvrdnji ambasadora Vilsona o predratnim obaveštajnim podacima o Iraku te je stoga dao instrukcije Libiju da razgovara sa novinarima u pokušaju da se uzvrati na Vilsonove kritike.

Specijalni istražitelj Ficdžerald je, sumirajući ovaj slučaj, rekao poroti da postoji senka iznad potpredsednika u slučaju odavanja identiteta Valeri Plejm.

Vilijam Golston politički analitičar na Brukings institutu u Vašingtonu, tim povodom kaže:

Tužilac Ficdžerald je rekao da verovatno neće biti novih optužnica i potpredsednik Čejni, pravno, verovatno više nije u opasnosti, ali to nije slučaj i u političkom smislu.“

Libiju će biti izrečena kazna u junu. On bi mogao da dobije kaznu do 25 godina zatvora mada pravni eksperti očekuju da će kazna biti znatno manja.

XS
SM
MD
LG