Linkovi

Jordanski kralj upozorava na posledice neuspeha obnovljanja mirovnog procesa na Bliskom istoku


Jordanski kralj Abdula pozvao je SAD da pokažu novu predanost miru na Bliskom istoku. Kako izveštava novinar Glasa Amerike, Den Robinson, Abdula je na zajedničkoj sednici oba doma Kongresa rekao da pasivnost gura region ka većoj opasnosti i da podstiče terorizam.

Jordanski kralj je poručio članovima oba doma Kongresa da je obnovljeno liderstvo SAD od ključnog značaja za rešavanje višedecenijskog konflikta izmedju Palestinaca i Izraelaca. Abdula je rekao da je mirovni proces tokom proteklih 40 godina, sa brojnim prekidima i zastojima, ostavio nasledje razočarenja i očaja i pozvao SAD da pomognu da se stvori novi legat mira.

“Vaše liderstvo u mirovnom procesu koje bi proizvelo rezultate - ne sledeće godine ili za pet godine, već još ove godine, biće najbolji način da se učvrsti moralna vizija Ameike i da se sa njom upoznaju mladi širom sveta.”

Abdula je dodao da su za to potrebni razumevanje, saglasnost i kompromis. Osvrnuvši se na mirovnu inicijativu Saudijske Arabije iz 2002. godine, Abdula je naveo da su lideri muslimanskih zemalja na nedavnom sastanku u Islamabadu podržali obnavljanje mirovnog procesa.

“Cilj mora da bude mir kojim će sve strane nešto dobiti. Taj mir mora da bude zasnovan na bezbednosti i mogućnostima za sve strane. To mora da bude mir koji će osloboditi mlade Palestince i omogućiti im da se usredsrede na budućnost u progresu i prosperitetu. To mora da bude mir koji će učiniti Izrael delom regiona, koji se proteže od obala Atlantskog okeana, preko južnog Sredozemlja, do obala Indijskog okeana.”

Jordanski monarh je takodje upozorio na opasnost širenja radikalizma u regionu, rekavši da bi neuspeh da se obnovi mirovni proces, doneo nove opasnosti daljeg nasilja od strane ’ideologija terora i mržnje’. Podsetivši na stradanje Jordanaca i Amerikanaca u terorističkim napadima, kralj Abdula je upozorio da smanjenje poverenja u mirovni proces vodi region ka većoj opasnosti.

“Krizni ciklus se nastavlje sve većom brzinom i sa većim potencijalom za razaranje. Nove vojne doktrine i naoružanje stvaraju nove opasnosti. Sve veći broj spoljnih faktora sa sopstvenim strategijama i programima interveniše u regionu što povećava opasnost od širenja naoružanja i novih kriza. To su grupe koje teže još oštrijim podelama - izmedju različitih vera, nacija i zajednica. Dalje pogoršanje situacije bi imalo ozbiljne posledice po umerenost i koegzistenciju u regionu i šire.”

Kralj Abdula je takodje naglasio da, mada su Amerikanci i ceo svet zabrinuti stanjem u Iraku, koreni podela, ogorčenja i nezadovoljstva u regionu leže pre svega u uskraćivanju pravde i mira u Palestini.

XS
SM
MD
LG