Linkovi

Efekti prošlonedeljnih potresa na svetskim berzama


Američke berze su otvorile dan sa naglim padom, ali su kasnije povratile gubitke. Evropske i azijske berze su takodje zabeležile znatan pad. Analitičari kažu da bi akcije mogle dodatno da opadnu pre nego što se berze stabilizuju.

Dok dinamičan rast stavlja kinesku ekonomiju u prve redove, SAD trpe izvesne poledice. Ipak, ne znači da je sve loše… Trgovinska razmena izmedju SAD i Kine se utrostručila od 2000. godine i u Kini posluje veći broj američkih kompanija nego ikada ranije. Medjutim, na otvaranju godišnje sednice kineskog parlamenta, premijer Ven Djiabao rekao je da je došlo vreme za usporavanje.

Jedan od glavnih ekonomskih ciljeva Kine u ovoj godini je da se bruto društveni proizvod smanji za tri odsto. Nagadjanja o tome odrazila su se i na raspoloženje investitora i doprinela padu akcija na svetskim berzama prošle nedelje.

“Kade šangajska berza kine ceo svet dobije prehladu”, kaže analitičar Den Arnal. Snažan jen bi mogao da smanji potražnju za japanskim proizvodima, a analitičari kažu da je to delom i rezultat bojazni oko stanja američke ekonomije.

“Govorimo o takozvanoj korekciji berze tek kada vrednost akcija opadne bar za 10 odsto. To se još nije desilo u Americi, mada postoji mogućnost,” objašnjava analitičar Den Arnal.

U medjuvremenu, američki sekretar za finansije, Henri Polson, danas je u Japanu započeo azijsku turneju tokom koje će posetiti još dve zemlje. Polson i njegov japanski domaćin rekli su novinarima da berze funkcionišu normalno.

XS
SM
MD
LG