Linkovi

Američki obaveštajni funkcioneri kažu da se Al-Kaida regrupiše


Najviši američki obaveštajni funkcioneri izražavaju zabrinutost da se Osama bin Laden i njegova teroristička mreža Al-kaida regrupišu u pakistanskim plemenskim područjima. Analitičari bezbednosnih službi dodaju da, uprkos pretrpljenim udarcima, vodje Al-kaide i dalje nastoje da steknu oružja za masovna uništavanja.

U nepristupačnim planinama duž granice izmedju Pakistana i Avganistana, Osama bin Laden i njegov zamenik, Ajman al-Zavahiri razradjuju svoje operacije, grade male poligne za obuku i nastoje da ponovo uspostave kontrolu nad svojom terorističkom mrežom. Novi nacionalni direktor obaveštajnih službi, Majk MekKonel kaže da su elementi visokog rukovodstva Al-kaide veoma uporni i da i dalje planiraju napade na Sjedinjene Države i druge zemlje, sa masovnim žrtvama:

”Al-kaida, zajedno sa drugim terorističkim grupama nastoji da stekne hemijsko, biološko, radiološko i nuklearno oružje i materijale. Al-kaida takodje jača operativne veze koje se šire iz njenih kampova u Pakistanu ka raznim grupama i mrežama širom Bliskog istoka, Severne Afrike i Evrope.“

U ranijim američkim obaveštajnim procenama navodilo se da lideri Al-kaide nisu više u stanju da efikasno komuniciraju sa pristalicama. Uoči novembarskih izbora u Americi predsednik Buš je govorio da su ti lideri neprestano u bekstvu i da Amerika pobedjuje u ratu protiv njih. Medjutim, prošlog meseca Buš je izneo znatno sumorniju procenu:

”Borci Talibana i Al-kaide kriju se u zabačenim područjima Pakistana. To je divlja oblast u kojoj se oni kriju, regrutuju nove borce i lansiraju napade.“

Profesor Brus Hofman, ekspert za kontraterorizam, na Univerzitetu Džordžtaun, kaže da ponovni uspon Al-kaide predstavlja udarac za kontrateroristička nastojanja:

”Al-kaida ponovo ima svoje poligone, prvi put od napada na Sjedinjene Države, 11. septembra 2001. Oni se ni po veličini ni po vrsti ne mogu meriti sa onima koje je imala u Avganistanu, ali je to, bez obzira, uznemirujući razvoj dogadjaja.“

Analitičari kažu da su područja duž pakistanske granice postala centar ekstremističkih aktivnosti otkada je pakistanska vlada sklopila sporazum sa plemenskim vodjama o povlačenju vojske u kasarne, u zamenu za okončanje njihove podrške Al-kaidi i Talibanu. Profesor Hofman kaže da nedavni napad bombaša samoubice kraj američke vojne baze u Avganistanu, u trenutku kada je u njoj boravio američki potpredsednik Dik Čejni, pokazuje da su lideri Al-kaide sposobni da se prilagode i nastave da planiraju napade, posle više od pet godina američkih nastojanja da ih pronadju i eliminišu:

”To možda nije način na koji najradije operiše, ali Al-kaida je ipak pokazala da je izvanredno žilava i da je možda snažniji neprijatelj nego što smo mislili pre pet ili šest godina.“

Profesor Hofman kaže da je Al-kaida neprestano u pokretu i da funkcioniše uglavnom onako kako je to bin Laden i zamislio. Lideri Al-kaide, kaže on, planiraju krupne napade i nadahnjuju svoje pristalice da ih sprovode bilo gde u svetu.

XS
SM
MD
LG