Linkovi

Rudi Djulijani najpopularniji medju republikanskim kandidatima


Prvi put od predsedničkih izbora 2000. godine republikanci u Americi upustili su se u žestoku borbu oko toga ko će na kraju biti izabran za kandidata te stranke na izborima 2008. U toj trci već su se dogodila neka iznenadjenja.

Prema najnovijoj anketi, bivši gradonačelnik Njujorka, Rudi Djulijani, najpopularniji je medju republikanskim kandidatima. 44 odsto anketiranih glasalo je za njega, dok je raniji favorit, senator Džon MekKejn, dobio samo 21 procenat glasova. Uprkos mišljenju mnogih političkih komentatora da Djulijani ne može da pobedi u trci za nominaciju, zbog svoje podrške pravu na abortus, pravima homoseksualaca i zalaganju za kontrolu vatrenog oružja, mnogi konzervativci izgleda cene njegove rukovodeće sposobnosti, koje je pokazao u Njujorku, posle terorističkih napada 2001. Njegova popularnost ozbiljno ugrožava senatora Džona MekKejna. Neki konzervativci su sumnjičavi i zbog MekKejnovog zalaganja za reformisanje finansiranja političkih kampanja i zakona o imigraciji. Lari Sabato je direktor Centra za politiku, na Univerzitetu države Virdžinije:

”Poslednjih nekoliko meseci MekKejn je izgubio na popularnosti, a Djulijani dobio. To ne mora da znači da će Djulijani biti imenovan, ali znači da mnogi republikanci gaje sumnje prema MekKejnu.“

MekKejn je svojevremeno bio ozbiljan protivkandidat guverneru Teksasa Džordžu Bušu, uoči izbora 2000. godine. On sada snažno podržava predsednika u vodjenju rata u Iraku i priznaje da mu politička sudbina možda zavisi od toga da li će Sjedinjene Države nadvladati u tom ratu, sve manje popularnom medju Amerikancima. U medjuvremenu, drugi republikanci nastoje svim silama da prošire bitku izmedju MekKejna i Djulijanija. Bivši guverner Masačusetsa, Mit Romni, pobedio je na probnom glasanju, tokom jedne konferencije konzervativaca u Vašingtonu, izbivši ispred Djulijanija, Mek Kejna i senatora iz Kanzasa, Sema Braunbeka. Romni se nada uspehu kod konzervativnih glasača, najbrojnijeg bloka unutar republikanske stranke. Republikanski izborni funkcioner, Kelien (Kellyanne) Konvej, smatra da će bitka medju konzervativcima doprineti popularnosti Republikanske stranke na izborima:

”Kao konzervativac, vole bih da vidim krvavu, žestoku, konkurentsku, totalno otvorenu bitku za nominaciju, u kojoj će kandidati izlaziti pred birače, gledati ih u oči i reći im ko su, šta misle i u kom pravcu bi poveli ovu veliku naciju.“

Ali kako za sada nema kandidata koji bi ujedinio republikance, to otvara mogućnost uključivanja i drugih u trku - na primer bivšeg predsedavajućeg Predstavničkog doma, Njuta Gingriča, koji je rekao da će odluku doneti pre septembra. Komentator Stjuart Rotenberg izdaje jedan nezavisni politički bilten u Vašingtonu:

”Sva tri republikanca na vrhu imaju znatne nedostatke. Ali imaju ih i demokratski favoriti. Dakle, iako ima veoma popularnih kandidata, mislim da mnogi glasači, posebno medju republikancima, smatraju da još ima izgleda da neko drugi uskoči u trku.“

Analitičari takodje ističu da je trka za izbore 2008. počela znatno ranije nego što su mnogi očekivali, jer će prvi preliminarni i stranački izbori biti održani tek kroz 10 meseci.

XS
SM
MD
LG