Linkovi

Američki veterani svedočili o lošem tretmanu u vojnim bolnicama


Američki zakonodavci obećavaju oštre mere posle najnovijih otkrića o lošim uslovima za vojnike ranjene u Avganistanu i Iraku.

Skandal zbog loših sanitarnih i drugih uslova u vojnoj bolnici Volter Rid, već je doveo do otpuštanja sekretara za kopnenu vojsku i direktora te vojne ustanove. Medjutim, zakonodavci u Senatu i Predstavničkom domu zahtevali su osnivanje nezavisne komisije i otvaranje šire vladine istrage o birokratskim i drugim problemima koji pogadjaju veterane. Prvi od niza pretresa održan je juče, pošto su članovi jednog pododbora Predstavničkog doma posetili bolnicu Valter Rid. Ranjeni veterani i članovi njihovih porodica pričali su o birokratiji koja usporava ili sprečava dobijanje hitno potrebne pomoći. Zastavnik Džon Šenon, koji je u borbama u Ramadiju izgubio oko, rekao je da je potrebna reforma čitavog sistema:

”Sistem koji otpušta one na nižim nivoima je, po mom mišljenju, sistem koji pokušava da sam sebe zaštiti, bez obzira na to da li će problem biti rešen ili ne. Mislim da ovaj sistem nije usredsredjen na rešavanje problema.“

Vojni funkcioneri koji su rukovodili bolnicom Volter Rid izvinjavali su se tokom pretresa. General-major Džordž Vejtman bio je komandant pre nego što je prošle nedelje otpušten:

”Lično i profesionalno mi je žao i izvinjavam se vojnicima, porodicama, civilnim i vojnim funkcionerima Kopnene vojske, Sekretarijata za odbranu i čitavoj zemlji.“

Medju dokumentima koja Kongres razmatra je i jedna vojna interna beleška, koja pokazuje da su visoki funkcioneri bolnice Volter Rid i Sanitetske komande američke Kopnene vojske bili upozoreni 2006. godine da proces privatizacije medicinske nege veterana i veliki broj ranjenika koji dolaze iz Avganistana i Iraka, prete da zaguše sistem. Do skandala sa tretmanom veterana došlo je u trenutku veoma niske popularnosti predsednika Buša, zbog rata u Iraku i protivljenja javnosti slanju dodatnih trupa u tu zemlju. Upitan šta predsednik preduzima za rešenje tog problema, predstavnik Bele kuće Toni Snou je rekao:

”On preduzima korake da osigura da odgovorni dobro prouče situaciju. Nema izvinjavanja, prikupite činjenice i popravite stanje.“

Buš je zatražio od Kongresa 87 milijardi dolara namenjenih Administraciji za pitanja veterana u 2008. godini, rekavši da su od 2001. godine troškovi zbrinjavanja veterana porasli za 83 odsto.

XS
SM
MD
LG