Linkovi

Predsednik Srbije Boris Tadić se sastao s čelnicima Evropske unije


Predsednik Srbije Boris Tadić danas se u Briselu sastao s čelnicima Evropske unije u okviru Političkog dijaloga EU-Srbija, a glavna pažnja u razgovorima je posvećena pitanjima Kosova, formiranju nove vlade i moguće obnove pregovora o stabilizaciji i pridruživanju.

Tadić je sinoć u susretu s šefom nemačke diplomatije Frankom-Valterom Štajnmajerom i evropskim komesarom Olijem Renom dobio snažna uveravanja da EU želi da pomogne Srbiji kako bi prebrodila sadašnje unutrašnje teškoće i brže krene u evropsku integraciju. U okviru današnjeg Političkog dijaloga EU-Srbija je veoma važna razmena mišljenja o, za Evropljane ključnom problemu, utvrdjivanja statusa Kosova, budući da predstoji bečki susret srpskog vodjstva i čelnika vlasti u Prištini, a uveliko su odmakle pripreme EU da na Kosovo pošalje svoju misiju. Politički dijalog EU-Srbija obuhvata i već pokrenute napore za formiranje nove srpske vlade, za koju u EU kažu da treba da bude reformska, proevropska i sastavljena od snaga koje su na izborima dobile većinsku podršku srpskih gradjana za svoje programe reformi i ugradjivanja u evropske structure. To je vlada čiju okosnicu u Briselu vide u koaliciji Demokratske stranke i Demokratske stranke Srbije.

Solana je na završetku zasedanja šefova diplomatija Evropske unije, izjavio da očekuje povoljne vesti oko formiranju nove srpske vlade. Predsednik Srbije će imati i neformalni sastanak sa Solanom, a večeras će zvanično razgovarati i s predsednikom Evropskog parlamenta Hansom-Gertom Peteringom.

XS
SM
MD
LG