Linkovi

Indonezija: U dva snažna zemljotresa poginulo više od 80 ljudi


U dva snažna zemljotresa, koji su pogodila indonežansko ostrvo Sumatru, poginulo je više od 80 ljudi, a osetili su se i susednoj Maleziji i Singapuru, ali nema opasnosti od cunamija.

"Bilans stalno raste, zato što je zemljotres pogodio veoma naseljeno područje", rekao je u Ženevi portparol fonda UN za decu Damjen Persona koji je dodao da su pogodjeni grad Pandang i okolina.

Dve ekipe Unicefa otići će sutra ujutro u to područje i proceniti potrebe stanovništva. "Škole su uništene biće potrebna privremena skloništa kao i paketi za prvu pomoć", rekao je Persona.

Američki geofizički zavod saopštio je da je epicentar prvog zemljotresa jačine 6,3 stepena po Rihterovoj skali, bio 50 kilometara od grada Padanga na Sumatri, na dubini od 33 kilometra. Pacifički centar za upozorenje na cunami saopštio je da, pošto je do potresa došlo na kopnu, nema opasnosti od plimnog talasa cunamija. Drugi zemljotres jačine šest stepeni Rihtera pogodio je isto područje dva sata kasnije izazvavši ponovo paniku medju stanovništvom Sumatre gde je više zgrada oštećeno. U gradu Solok, oko 40 kilometara severoistočno od Padanga poginulo je devet osoba a nekoliko je povredjeno. U Batusangakaru, severno od epicentra, poginula su dva deteta na koje su pale ruševine. U Singapuru, 430 kilometara udaljenom od epicentra zemljotresa, nekoliko strarijih poslovnih zgrada je bilo evakuisano.

U decembru 2004, veoma snažan zemljotres pogodio je Sumatru i izazvao cunami koji je usmrtio 230.000 ljudi duž obala Indijskog okeana, od čega samo u indonežanskoj provinciji Aće njih 131.000. Prošle godine je plimni talas pokrenut kod ostrva Java, odneo 5.000 života.

XS
SM
MD
LG