Linkovi

Senator iz Arizone Džon MekKejn ušao u predsedničku trku


Senator iz Arizone Džon MekKejn saopštio da će se kandidovati za predsedničku nominaciju Republikanske stranke uoči iduće godine. MekKejn je to učinio u programu Lejt Šou Dejvida Letermana na TV mreži CBS.

”Objavljujem da ću biti kandidat za predsednika Sjedinjenih Država.“

MekKejn kaže da će zvanično saopštenje izdati u govoru koji planira za april. Senator iz Arizone se smatrao vodećim kandidatom za republikansku predsedničku nominaciju još otkako je predsednik Buš ponovo izabran 2004. godine. Predsednik Buš ne može da se kandiduje za treći mandat te je trka 2008. privukla veliki broj kandidata iz obe vodeće političke stranke. Uprkos statusu favorita, MekKejn zaostaje po rezultatima nekih anketa. Najnovija anketa Vašington Posta i mreže ABC ukazuje da medju republikancima vodi bivši gradonačelnik Njujorka, Rudi Djulijani, sa 44 odsto u poredjenju sa MekKejnom koji uživa podršku 21 odsto republikanskih birača. Ista anketa mesec dana ranije takodje je ukazivala da Djulijani vodi, ali sa manjom razlikom od 34 prema 27 odsto. Politikolog sa univerziteta države Vidžinije Leri Sabato budno prati ankete.

”MekKejnu je potreban izvestan zamah. On je počeo ovu kampanju sa daleko boljim šansama nego što ih sada ima. Za nominaciju sada je iza Djulijanija. Što se tiče opštih izbora on je opterećen politikom predsednika Buša u IRaku koju podržava.“

MekKejn je postao možda najveći sledbenik ideje predsednika Buša o povećanju broja vojnika. Neki analitičari veruju da se MekKejn kocka u političkom smislu, time što pruža glasnu podršku predsednikovoj iračkoj politici, imajući u vidu protivljenje javnosti, koje je očigledno u anketama. Stjuart Rotenberg izdaje nezavisnu političku publikaciju u Vašingtonu.

“Slušajte pažljivo Senatora MekKejna i on će naglasiti da se u početku nije slagao sa politikom administracije, jer je smatrao da Sjedinjene Države nemaju dovoljno trupa u Iraku. MekKejn je smatrao da je bivši sekretar za odbranu Ramsfeld bio nekompetentan, pogrešna osoba, i nastaviće da bude kritičan u pogledu vodjenja rata. Medjutim, sve u svemu, njegova podrška predsedniku je veoma snažna povodom rata i on se sve više identifikuje sa njom.“

Pored oštrog stava o Iraku, MekKejnu takodje predstoji i izazov da dobije glasove konzervativnih Hrišćana, važne grupe u republikanskoj stranci. MekKejn je bio kritičan prema nekim od verskih konzervativnih lidera tokom kampanje 2000. godine za predsedničku nominaciju stranke kad je izgubio od tadašnjeg guvernera Teksasa i sadašnjeg predsednika Džordža Buša. Medjutim, on je nedavno nastojao da popravi odnose sa verskim konzervativcima i naglašava da je u pogledu socijalnih pitanja, poput abortusa, glasao u skladu sa konyervativnim uverenjima.

XS
SM
MD
LG