Linkovi

Barns: Crna Gora mora da otkrije i kazni djela finansijskog kriminala


Crna Gora mora javno proklamovati svoju sposobnost da otkrije i kazni djela finansijskog kriminala, jer je to jedini način da se spriječi protok prljavog novca, rekla je otpravnik poslova Ambasade SAD u Podgorici Marša Barns otvarajući seminar u Bečićima o specifičnim tehnikama pranja novca i finansiranja terorizma .

Naglašavajući da ni SAD nisu imune od problema pranja novca sa čime se bore već mnogo godina, otpravnik poslova mbasade SAD u Podgorici Marša Barns, poručila je učesnicima skupa da gosti iz Ministarstva finansija SAD sa njima žele da podijele najbolju praksu kako Crna Gora, rekla je, ne bi pravila one greške koje su pravile SAD.

‘’Neki ljudi se čude čemu se diže tolika buka oko pranja novca. Oni kažu da je to kriminal u kome nema žrtve. Zašto bismo o tome brinuli? Međutim, želim da vam kažem da takva tvrdnja nije istinita. Pranje novca podriva zakonito poslovanje. Takođe, ono podrazumijeva pristip lakom novcu, laku zaradu, a ona podriva vrijedosti u jednom društvu i korumpira institucije’’.

Crna Gora u ovoj oblasti mora da uspostavi reputaciju, rekla je Barns. Možete doći na Cetinje i naučiti o crnogorskoj istoriji, ali vi imate onu reputaciju koju danas treba da uspostavite na svjetskoj sceni.

‘’Prema tome, Crna Gora mora preduzeti odlučne korake kako bi osigurala da postane poznata po efikasnom gonjenju i hvatanju perača novca, finansijera terorizma i korumpiranih zvaničnika koji pokušavaju da sakriju nezakonito stečeno bogatstvo’’.

Seminar koji finansira Vlada SAD obezbjeđuje trening o specifičnim tehnikama pranja novca i finansiranja terorizma. Znanje stečeno na seminaru pomoći će policiji, tužiocima, organima za izdavanje dozvola i regulatorima da detektuju i spriječe te zločine.

Seminar je dio programa stalne tehničke pomoći Crnoj Gori i podrška nastojanjima njenih organa za sprovođenje zakona i borbi protiv kriminala.

Današnji skup posebno je značajan u konktekstu skorašnjeg Izvještaja Stejt departmenta o trgovini drogom i finansijskom kriminalu u svijetu, kojim je obuhvaćena i Crna Gora. U Izvještaju se navodi da se novac koji potiče od ilegalnih aktivnosti pere u Crnoj Gori ulaganjem u nekretnine. Stalni savjetnik Vlade SAD za pitanja finansijskog kriminala u Crnoj Gori Karol Mešeske nije željela da za naš program komentariše Izvještaj, ali je rekla:

‘’Ne mogu konkretno govoriti o Crnoj Gori, ali mogu da tvrdim jedno: da se pranje novca dešava u svakom kutku svijeta. Bilo bi nerealno i pretpostaviti da se tako nešto ne dešava i u Crnoj Gori. Ono što nas čini zadovoljnim što smo ovdje jeste što možemo da ponudimo iskustvo koje imamo našim kolegama u Crnoj Gori u pogledu otkrivanja pojava pranja novca. Znamo da je crnogorska Vlada zabrinuta zbog ovog problema, da želi da se sa time uhvati u koštac i mi smo sretni što možemo da pomognemo’’.

Inače, crnogorska Uprava za sprječavanje pranja novca danas je najavila da će dodatno pojačati kontrolu na tržištu nekretnina zbog sve većeg rizika o mogućem pranju novca.

XS
SM
MD
LG