Linkovi

Nuri al-Maliki raciju u Basri nazvao “nelegalnom i nedogovornom”


Irački premijer Nuri al-Maliki naredio je istragu zajedničkog iračko-britanskog pretresa nacionalne obaveštajne agencije, u toku kojeg su pronadjeni zatvorenici koji su, po svemu sudeći, bili mučeni. Maliki je raciju u južnom gradu Basri nazvao “nelegalnom i nedogovornom” ali nije pomenuo zatvorenike. Britanski zvaničnici kažu da su irački vojnici, uz podršku koalicionih trupa, izvršili pretres agencije u nedelju u potrazi za teroristima. Medjutim, vojnici su pronašli više zatvorenika, medju kojima su bili jedna žena i dvoje dece, na kojima su primećeni tragovi torture. U novembru 2005. američki vojnici upali su u zatvor u Bagdadu kojim je upravljalo ministarstvo unutrašnjih poslova, u kome dominiraju Šiiti. U zatvoru su pronadjeni sunitski zatvorenici koji su po svemu sudeći bili žrtve torture. Od ostalih vesti iz Iraka izdvajamo da je najmanje 26 osoba poginulo u eksploziji automobila bombe na jednoj pijaci knjiga u Bagdadu.

Devetoro civila ubijeno u severoistočnoj pokrajini Kapisa

Avganistanski zvaničnici saopštili su da je devetoro civila ubijeno u vazdušnom napadu NATO za vreme okršaja sa ekstremistima u severoistočnoj pokrajini Kapisa. Medju žrtvama je pet žena i troje dece. Vlasti navode da je NATO izvršio bombardovanje nakon što su ekstremisti u nedelju popodne napali njegovu bazu u Kapisi. Portparol američke vojske saopštio je da je u toku istraga incidenta, i da još nema podataka o broju žrtava. U nedelju su američki i avganistanski zvaničnci potvrdili da je najmanje devet civila izgubilo život u provinciji Nangahar, u okršaju američkih vojnika i ektremista koji su iz zasede napali američki konvoj. Avganistanski predsednik Hamid Karzai naredio je istragu jučerašnje pogibije civila.

ElBaradej: Agencija nije bila u stanju da utvrdi da li Teheran pokušava da proizvede nuklearno oružje

Direktor Medjunarodne agencije za atomsku energiju, Mohamed ElBaradej, izjavio je da zbog nesaradnje Irana, ta agencija nije bila u stanju da utvrdi da li Teheran pokušava da proizvede nuklearno oružje. ElBaradej je to rekao u uvodnom izlaganju na današnjem sastanku Upravnog odbora agencije u Beču. Očekuje se da će članice agencije ove nedelje usvojiti odluku o obustavljanju više od 20 programa tehničke pomoći Iranu, ukoliko Teheran nastavi da ignoriše zahteve UN da obutavi svoje nuklearne aktivnosti. U medjuvremenu, pet stalnih članica Saveta bezbednosti i Nemačka i dalje pokušavaju da se dogovore o dodatnim sankcijama Iranu zbog neispunjenja zahteva Saveta bezbednosti UN da do 21. februara obustavi obogaćivanje uranijuma.

SAD i Severna Koreja počinju pregovore o uspostavljanju diplomatskih odnosa

Glavni američki pregovarač, pomoćnik državnog sekretara, Kristofer Hil, i njegov severnokorejski kolega, Kim Kje Kvan, sastaju se u misiji Sjedinjenih Država u Njujorku. Očekuje se da će dve delegacije razmotriti normalizaciju odnosa kao i dugoročna sporna pitanja, uključujući američke trgovinske sankcije Pjongjangu i označavanje Severne Koreje kao sponzora terorizma Portparol Stejt departmenta Šon Mekormak izjavio je da nije verovatno da će razgovori dovesti do skorih rezultata.

Dvojica veterana rata pred Kongresom o nehigijenskim uslovima u Volter Ridu

Dvojica veterana rata u Iraku i supruga još jednog veterana izneli su pred odborom Predstavničkog doma američkog Kongresa detalje o lošem tretmanu, nehigijenskim uslovima i odbijanju nadležnih da odgovore na njihove žalbe o uslovima u vojno-medicinskom centru Volter Rid u Vašingtonu. Američki zakonodavci ove nedelje će na nizu pretresa istraživati skandal u vezi sa lošim tretmanom vojnika ranjenih u Iraku u Avganistanu, u bolnici Volter Rid. Vodnik Džon Šenon koi je u Iraku pretrpeo oštećenje mozga i izgubio levo oko, rekao je na sastanku odbora da je američki vojno-medicinski sistem «u kvaru», i da nema poverenja u njega. Dnevnik Vašington Post je u nizu članaka izveštavao o problemima u Volter Ridu, od zapuštenih zgrada bolničkog kompleksa do teškoća sa kojima se suočavaju vojnici kada treba da zakažu pregled ili dobiju finansijsku pomoć. U današnjem izdanju, list piše da su stotine vojnika širom zemlje kontaktirale Post od kada je obelodanjena priča o stanju u «Volter Ridu», da bi opisali nebrigu i uslove ispod standarda u bolnicama od Fort Luisa u državi Vašington, do Fort Diksa u Nju Džersiju.

XS
SM
MD
LG