Linkovi

Danijel Frid: Srbija bi mogla biti dragocen partner Evropskoj uniji i SAD


Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Danijel Frid razgovarao je sa zvaničnicima vlasti u Beogradu o Kosovu i evopskim perspektivama Srbije.

Na predavanju koje je održao u Skupštini Beograda Danijel Frid poručio je građanima Srbije da od njih zavisi da li će se njihova zemlja uključiti u evroatlantske strukture i ocenio da bi Srbija mogla biti dragocen partner Evropskoj uniji i SAD. Nastavite putem kojim ste krenuli posle 2000. godine i završit ono što ste započeli i nemojte se vraćati u prošlost, poručio je Danijel Frid građanima na srpskom jeziku.

Predsednik Srbije Boris Tadić i Danijel Frid saglasili su se da treba nastaviti pregovore o statusu Kosova pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija i naglasili da je izuzetno važno da bezbednosna situacija na Kosovu ostane stabilna. A u razgovoru sa premijerom Vojislavom Koštunicom pomoćnik američkog državnog sekretara Danijel Frid rekao je da SAD očekuju da Srbija konstruktivno učestvuje i u sledećoj rundi pregovora zakazanih u Beču.

Frid je zatim u razgovoru sa šefom srpske diplomatije Vukom Draškovićem izjavio da će međunarodna zajednica, prema predlogu statusa Kosova specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija, imati prevashodni zadatak da štiti srpsko stanovništvo, njegove kulturne i verske spomenike na Kosovu. Poseta pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju ali i sve ostale posete međunarodnih zvaničnika u Beogradu, po oceni funkcionera Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Gorana Svilanovića, su dobar način da Srbija sa svojim stavovima dopre i da utiče u Savetu bezbednosti na rešenje konačnog statusa Kosova. Ovo je vreme u kojem fokus treba da bude nastavak diplomatske akcije koju su vodili i predsednik i premijer Srbije na zemlje članice Kontakt grupe, zemlje članice Saveta bezbednosti i region, rekao je Svilanović.

XS
SM
MD
LG