Linkovi

Del Ponte: Dokazaćemo da ova tri čoveka imaju krv na svojim rukama


Na početku suđenja Ramušu Haradinaju i dvojici kooptuženih za zločine nad Srbima, Romima i Albancima na Kosovu, glavna tužiteljka Karla Del Ponte rekla je danas pred Haškim tribunalom da su optuženi "gangsteri u uniformama" koji na "svojim rukama imaju krv" nevinih žrtava.

"Dokazaćemo da ova tri čoveka - gospodar rata, njegov prvi saradnik i tamničar - imaju krv na svojim rukama. To je krv nevinih civila, koji nisu podržavali optuženog i OVK, često su bili sami i ranjivi i koji su sistematski otimani, ubijani, mučeni i, naprosto, sve je činjeno da nestanu", kazala je Del Ponteova u uvodnoj reči.

Ona je upozorila da se svedocima optužbe i dalje preti i da je prvi svedok među žrtvama dobio pretnje proteklog vikenda.

"Da je po optuženima, žrtve bi zauvek potonule u tihe vode Radonjićkog jezera... ali ubijene žrtve nisu nestale, tela su otkrivena, a u nedeljama pred nama čućete njihove glasove... Priče onih koji su nestali, pošto su poslednji put viđeni u rukama OVK čućete preko glasova njihovih rođaka", naglasila je Del Ponteova.

Prema njenim rečima, u zločinima za koje su optuženi Haradinaj, Baljaj i Brahimaj "nema ništa plemenito, herojsko i patriotsko - to su krvava i brutalna ubistva".

"Trojica optuženih bili su gangsteri u uniformama koji su imali kontrolu u tom području, što je bila smrtonosna kombinacija zacivilne žrtve", naznačila je Del Ponteova.

Del Ponteova je sudijama ponovo skrenula pažnju da je zaštrašivanje svedoke "stalni problem" u postupku protiv Haradinaja, precizirajući da će više od trećine svedoka stoga imati zaštitne mere.

"Znate da mnogi svedoci oklevaju da svedoče, neki su čak i zastrašeni", a to je problem koji neće nestati. Moram da vas informišem da sam ovog vikenda dobila vest da se našem prvom svedoku među direktnim žrtvama preti", rekla je tužiteljka, na šta je branilac Baljaja uložio prigovor.

Pošto ju je sudsko veće Alfonsa Orija pozvalo da nastavi, Del Ponteova je rezignirano upozorila: "Ako nemam svedoke koje ću dovesti u sudnicu, moja je obaveza da povučem ovu optužnicu". Ona je, međutim, izrazila uverenje da će sudsko veće odobriti sve potrebne mere zaštite svedoka.

Glavna tužiteljka je naglasila da suđenje Haradinaju "neće biti lak zadatak za optužbu zato što neki nisu ni želeli da se podigne optužnica, a malo ih je pružalo podršku i na međunarodnom i na lokalnom nivou".

Del Ponteova je, međutim, izrazila uverenje da će sudsko veće dokaze optužbe na kraju procesa oceniti kao uverljive. Ona je rekla da suđenje Haradinaju nema nikakve veze sa pregovorima o budućem statusu Kosova. Ne bavim se politikom, već optužbama zasnovanim na činjenicama, dodala je glavna tužiteljka.

U nastavku uvodne reči optužbe na suđenju Ramušu Haradinaju i kooptuženima za zločine u Metohiji, tužilac Dejvid Re je u haškom Tribunalu rekao da je Haradinaj imao apsolutnu kontrolu nad jedinicama OVK koje su napadale, otimale i ubijale srpske, romske i albanske civile u okolini Dečana 1998. godine. Re je naglasio da su Haradinaj, tadašnji vođa OVK u tom području i njemu potčinjeni Idriz aljaj, zapovednik "specijalne jedinice Crni orlovi" i Ljah Brahimaj koji je držao zatočenički logor u Jablanici kod Glođana, "počinili grozne zločine protiv čovečnosti i teško kršenje zakona i običaja rata".

Po rečima tužioca, samo nekoliko stotina metara od rodne kuće i štaba Haradinaja u Glođanima, "Crni orlovi" - u čijoj je obuci Haradinaj učestvovao - streljali su zatočene civile iz logora. Kod kanala koji vodi ka Radonjićkom jezeru, precizirao je Re, ubijeno je 48 civila, a pronađeno je 35 tela, dok se ostalih 13 smatra nestalim. U Jablanici je mučeno 29 civila, a u okolini je 35 oteto. Re je pomenuo da je postojanje i delovanje "Crnih orlova" u svojoj knjizi potvrdio i prvooptuženi Haradinaj, ali "nije naveo da su odvodili Srbe i one koji su odbijali da sarađuju na stratište kod jezera i streljali ih".

"Sela u okolini su očišćena od svih koji nisu podržavali OVK, prvenstveno Srba i Roma. Do aprila 1998, svi su bili očišćeni... Od 123 srpske porodice koje su u području živele u januaru 1998, poslednja je otišla u maju... U kuću starog bračnog para došli su pripadnici OVK i rekli im da moraju da odu, jer je to albanska zemlja", naglasio je Re. Tužilac je podvukao da je Haradinaj imao "apsolutnu kontrolu u sprovođenju zajedničkog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bio da OVK "uspostavi potpunu kontrolu nad operativnom zonom Dukađin" putem "protivpravnog uklanjanja srpskih civila s tog područja i nasilnog suzbijanja svakog stvarnog ili pretpostavljenog vida saradnje tamošnjih albanskih ili romskih civila sa Srbima".

Haradinaj je juna 1998, nastavio je Re, naredio opštu mobilizaciju nalažući "mere za sprečavanje svih aktivnosti protiv našeg rata".

"To naređenje ulazi u srž zajedničkog zločinačkog poduhvata, jer su mere koje Haradinaj naređuje izvan svakog zakona rata", rekao je zastupnik optužbe.

Tužilac Re citirao je i nalaze organizacije za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč da je OVK, uprkos upozorenjima, u kritično vreme otimala i ubijala civile u području Dečana. To će kao svedok optužbe potvrditi jedan visoki posmatrač HRV-a koji je 1998. bio na terenu. Po najavama tužilaštva, šest preživelih ili rođaka žrtava bi tokom suđenja trebalo da budu zaštićeni svedoci. Svedokinja pod šifrom S-04 svedočiće kako su Baljaj i njegovi ljudi iz porodične kuće u selu Rznić odveli njene dve sestre i majku koje više nije videla. Telo njene majke nađeno je u Radonjićkom jezeru, sestrino u selu Žebalj, dok telo druge sestre nikada nije nađeno. Trebalo bi da svedoči i žena koju je, po optužnici, Baljaj silovao u avgustu 1998.

U 37 tačaka, optužnica na teret Haradinaju, Baljaju i Brahimaju stavlja višestruko ubistvo, progon, deportaciju, protivpravno zatvaranje, nehumana dela, okrutno postupanje, mučenje, otmice, zlostavljanje i silovanje civila u okolini Dečana od aprila do septembra 1998. Među žrtvama navedenim u optužnici je 19 Albanaca, 18 Srba, 13 Roma, tri Crnogorca i jedan Musliman.

Početku suđenja prisustvovao je bivši američki kongresmen Džozef Diogardi čija Američko-albanska građanska liga zastupa interese sedam miliona Albanaca koji žive u Albaniji, na Kosovu, u Crnoj Gori, Preševskoj dolini i Grčkoj". U sudskom veću su, pored predsedavajućeg Orija, i sudije Frank Hopfel iz Austrije i Ole Bjorn Stole iz Norveške.

XS
SM
MD
LG