Linkovi

Jedna kompanija u Los Andjelesu nudi novi jestivo zlato


Za američke potrošače koji traže savršeni poklon za voljenu osobu, ili žele da impresioniraju svoje goste na večeri, jedna kompanija u Los Andjelesu nudi novi luksuzni proizvod – jestivo zlato. Vekovima se ta vrsta zlata koristi u kulinarstvu u Francuskoj, Engleskoj, Indiji, Kini i Japanu ali je tek u poslednjih nekoliko godina ono postalo rasprostranjeno i u Sjedinjenim Državama, gde može da se kupi preko Interneta i u lokalnim deikatesnim radnjama.

Amerikanci koji udju u najbližu radnju sa delikatesnim proizvodima verovatno će moći da, za oko 20 dolara, kupe kutiju zlatnih listića kako bi impresionirali svoje goste sledeći put kada prirede večeru. Zlato je oduvek bilo simbol bogatstva... Godinama ga koriste vrhunski kuvari kao što je Volfgang Pak koji ukrašava svoje čokoladne Oskare zlatom i posipa zlatnim listićima specijalitete u svom slavnom restoranu na Beverli Hilsu, Spago. Pravo, jestivo zlato od 23 karata je jedan od najnovijih dekadentnih trendova u Holivudu. Jestivo zlato i srebro su popularni proizvodi 2007. a sada su dostupni i kuvarima koji kreiraju obroke za pojedinačna domaćinstva.

Italijansko jestivo zlato - «Oro Fino» i jestivo srebro – «Ardžentino Fino» u SAD uvozi samo jedan distributer – Easy Leaf Products iz Los Andjelesa. Jestivo zlato se sada može naći u kuhinjama širom Amerike zahvaljujući specijalnom «šejkeru» koji je pristupačne cene i lak za upotrebu. Čestice zlata i srebra se jednostavno posipaju po hrani dok su ranije kuvari morali koriste pincete kako bi pažljivo rasporedili zlato. Leri Nojberg, vlasnik firme Easy Leaf kaže da je nekada kuvarima bilo teško da dodju do tog proizvoda ali da biznis sada cveta zahvaljujući novom dizajnu šejkera. Salvatore Marino, šef kuhinje u slavnom italijanskom restoranu Il Grano u Los Andjelesu počeo je da koristi zlato za dekoraciju hrane 1990. Sada se njegovi klijenti dive zlatnim djakonijama u tom restoranu. Salvatore kaže da konzumiranje tako luksuznog proizvoda intrigira goste restorana.

EASY LEAF je postigao veliki uspeh u Las Vegasu svojim novim šejkerom. Kuvari koji ga koriste za privatne klijente kažu da on ostavlja utisak i donosi uzbudjenje za svaku trpezu. Suzan Berger, koja redovno priredjuje zabave u svojoj kući u Kaliforniji, uvek dodaje taj «zlatni detalj». Ona kaže da njene goste to podstiče na razgovor i da ih fascinira ideja da jedu nešto od čega se tradicionalno pravi nakit. Konzumiranje zlata u ishrani potiče iz srednjeg veka i bilo je uobičajeno u renesansnoj Italiji. Vekovima se taj čin smatrao simbolom bogatstva, poštovanja, i gostoprimstva prema specijalnim gostima za stolom. Lekari kažu da su zlato i srebro meki, i bezukusni, da se tope u ustima, lako prolaze kroz sistem za varenje, i da je u malim dozama zlato posuto po ivici čaše ili po kolaču – čak dobro za zdravlje.

Internista iz Los Andjelesa, doktor Džini Fontana podseća da su alhemičari vekovima koristili zlato da bi izlečili razne bolesti. Veruje se da ono popravlja sistem cirkulacije, imuni sistem pa čak i psihološke poremećaje. Poslednjih nekoliko decenija, zlato se koristi za lečenje inflamatornih oboljenja kao što su reumatski artritis, ili psorijaza. Cena nove kutije sa šejkerom sa zlatnim česticama je 22 dolara za 100 miligrama. Jedan gram košta 100 dolara u maloprodaji. 25 zlatnih listića vredi 400 dolara a zlatne latice se prodaju po ceni od 35 dolara za 150 miligrama, odnosno 90$ za 500 miligrama. Čestice zlata mogu da se peku u rerni na temperaturi od 220 stepeni i prodaju se sa sertifikatom italijanske Fondazione Maugeri, institucije ekvivalentne američkoj Administraciji za kontrolu hrane i lekova. Listići i latice od zlata mogu da se drže i u zamrzivaču bez ikakvih štetnih posledica.

XS
SM
MD
LG