Linkovi

SAD zatražile od Kine da bude transparentnija u oblasti vojnih pitanja


Sjedinjene Države apeluju na Kinu da bude transparentnija oko povećanja svog vojnog budžeta. Zamenik američkog državnog sekretara Džon Negroponte je to izjavio u Pekingu pošto su kineski funkcioneri najavili kako planiraju da ove godine povećaju svoje vojne troškove za blizu 18 posto na 45 milijardi dolara.

Zamenik američkog državnog sekretara Džon Negroponte se sastao sa kineskim funkcionerima u okviru turneje koja obuhvata tri azijske zemlje i koja je počela prekjuče u Japanu. Na dnevnom redu su diskusije sa ciljem da se obezbedi da Severna Koreja ispoštuje predstojeći krajnji rok povodom svojih nuklearnih aktivnosti kao što je dogovoreno na prošlomesečnim pregovorima. Negroponteovu posetu Pekingu je zasenilo saopštenje Kine da planira da ove godine poveća svoj odbrambeni budzzet za 17,8 posto. Američki funkcioner je izrazio zabrinutost Vasingtona zbog , kako je rekao, pomanjkanja otvorenosti od strane Pekinga dok modernizuje svoje vojne snage:

”Nije toliko reč o povećanju budžeta, koliko je reč o boljem razumevanju tih pitanja putem dijaloga i transparentnosti.“

Negroponte je rekao da su neophodne nove diskusije izmedju funkcionera Pentagona i kineskih vojnih vlasti.

”Želeli bismo da se te diskusije intenziviraju kako bi bolje razumeli šta tačno Kinezi imaju na umu.“

Kina je usmerila stotine projektila na demokratski Tajvan, koji komunistička vlada u Pekingu smatra delom svoje teritorije. Vašington je izrazio zabrinutost zbog kineske pretnje da će ponovo pripojiti Tajvan, ukoliko to bude potrebno, i silom. Kina je danas upozorila Sjedinjene Države da ne prodaju projektile Tajvanu, rekavši da Vašington ne bi trebalo da daje podršku onima na tom ostrvu koji žele i zvaničnu nezavisnost. Negroponte je istakao da su odredbe ugovora o prodaji odbrambenog oružja Tajvanu u skladu sa sporazumima Vašingtona i Kine. Zamenik državnog sekretara Negroponte će kasnije danas otputovati u Južnu Koreju radi razgovora koji će, kako se očekuvje, biti fokusirani na severnokorejsko nuklearno pitanje.

XS
SM
MD
LG