Linkovi

Kalilzad: Iran zainteresovan za direktne razgovore sa SAD na konferenciji u Bagdadu


Odlazeći američki ambasador u Iraku, Zalmaj Kalilzad, izjavio je da postoje nagoveštaji da je Iran zainteresovan za direktne razgovore sa SAD na predstojećoj multilaterlnoj konferenciji u Bagdadu. Kako izveštava novinarka Glasa Amerike Pola Vulfson, Kalilzad će predstavljati Vašington na toj konferenciji zakazanoj za 10. mart.

Amabasador Kalilzad je rekao da ima znakova da je iranska vlada zainetersovana za razgovore.

“Nedavno je bilo indikacija da su zainteresovani za dijalog oko Iraka.”

Govoreći u programu mreže CNN, Kalilzad je naglasio da za sada nije dobio nikakve instrukcije od Vašingtona u pogledu konferencije u Bagdadu. On istovremeno nije iskjlučio mogućnost razgovora sa iranskim zvaničnicima, dodavši da je važno da se pronadje način da irački susedi pomognu u okončanju krvoprolića.

“Za sada nismo doneli odluku u pogledu bilateralnih kontakata, ali smo spremni da odigramo konstruktivnu ulogu, što je više moguće.”

Kalilzad je dodao da bi sa Irancima želeo da pokrene bar jedno pitanje ako se za to ukaže prilika - pitanje protivoklopnih bombi koje se postavljaju pored puta, koje su otkrivene u Iraku i na kojima postoje oznake koje ukazuju da su proizvedene u Iranu.

“Cilj bilo kakvih razgovora, ako do njih dodje, svakako će biti bezbednost naših trupa.”

Bušova administracija je izložena sve većem pritisklu da stupi u direktne pregovore sa Iranomn i Sirijom. U programu mreže Foks, uticajna članica senatskog odbora za obaveštajne aktivnosti, Dajen Fajnstajn iz Kalifornije, rekla je da bi Bela kuća trebalo da iskoristi priliku koja joj se pruža na konferenciji u Bagdadu, dodavši da je direktna diplomatija potrebna ne samo u Iraku već i u sporu oko iranskog nuklearnog programa.

“Mislim da je to put kojim treba ići - da se što veći broj zemalja uključi u to nastojanje,” rekla je senatorka Fajnstajn.

Prošle godine, Bela kuća je ovlastila ambasadora Kalilzada da povede direktne razgovore sa iranskim zvaničnicima, ali je Iran tada odbio tu ponudu.

XS
SM
MD
LG