Linkovi

Sekretar za finansije Henri Polson izjavio da je američka privreda zdrava


Sekretar za finansije Henri Polson je izjavio kako je uveren u zdrave osnove američke privrede nakon nestabilne nedelje na tržištima deonica što je navelo američke političare da dovedu u pitanje pozajmice američke vlade od zemalja poput Kine. On je to izjavio juče pre odlaska u posetu Aziji koja će obuhvatiti Japan, Južnu Koreju i Kinu.

Čarls Rengl, predsednik odbora Predstavničkog doma za raspodelu sredstava, izjavio je kako se nada da je prošlonedeljni oštri pad vrednosti deonica na američkim berzama, po njegovim rečima, privremena stvar. Dodao je kako je srećan što primećuje znake oporavka. Istovremeno, on je izjavio za mrežu FOX kako veruje da je taj pad vrednosti ukazao na daleko veći problem:

”To zbilja ukazuje na ranjivost velike nacije poput Sjedinjenih Država, kad dugujemo bilione dolara stranim vladama, i kako te strane vlade mogu da manipulišu, ako žele našim tržistem akcija ovde u zemlji.“

Nekoliko dana ranije, senator Hilari Rodam Klinton je rekla da su nevolje sa američkim berzama koje su delimično izazvane zabrinutostima oko zdravlja berzi u Kini, ukazale na, kako se izrazila, ”eroziju američkog ekonomskog suvereniteta.“

Sjedinjene Države duguju Japanu i Kini oko bilion dolara. Sekretar za finansije Henri Polson je izjavio za TV mrežu ABC kako smatra da su finansijski interesi drugih zemalja u američkoj privredi zdravi. On je dodao da je, dok je radio u privatnom sektoru kao investicioni bankar, uvek smatrao da je dobar znak da kompanija može da privuče kapital.

”Ako se osvrnem na potražnju američkih obveznica veoma sam zadovoljan zahtevima koji pristižu iz celog sveta od vlada i pojedinaca. Pozitivan je znak da strani investitori žele da poseduju naše obveznice.
On se takodje nije složio sa komentarima bivšeg predsednika federalnih rezervi Alana Grinspena koji je prošle nedelje rekao da je moguća recesija u američkoj privredi.

”Niko nema kristalnu kuglu. Uvek postoji mogućnost da će doći do pada. Uvek postoji takva mogućnost, ali ja je ne vidim. Mislim da imamo zdravu ekonomiju u Sjedinjenim Državama.“

Polson je naveo neke pozitivne znake za američku privredu, uključujući snažan izvoz i poverenje potrošača. Takodje je dodao da su neto primanja prosečnog američkog radnika porasla za dva posto prošle godine.

XS
SM
MD
LG