Linkovi

Američki i irački vojnici ušli u bagdadsku četvrt Sadr Siti


Irački zvaničnici saopštili su da je više od hiljadu američkih i iračkih vojnika ušlo u bagdadsku četvrt Sadr Siti u potrazi za pobunjenicima, u okviru tekuće bezbednosne operacije u iračkoj prestonici. Zvaničnici su saopštili da američke i iračke snage takodje uspostavljaju kontrolne punktove oko Sadr Sitija. Ta bagdadska četvrt je uglavnom pod kontrolom Mahdi armije - milicije radikalnog šiitskog sveštenika Moktade al-Sadra, koja se, kako izgleda, povukla sa ulica. U programu mrže CNN američki general-pukovnik Rejmond Odierno izjavio je da su američke i iračke snage u proteklih nekoliko nedelja uhapsile preko 700 pripadnika Mahdi armije. U medjuvremenu, u današnjim bombaškim i napadima vatrenim oružjem u Iraku ubijeno je 11 osoba.

Osam avganistanskih civila poginulo posle napada bombaša samoubice

Američki vojni funkcioneri u Avganistanu saopštili su da je osam avganistanskih civila poginulo u okršaju posle napada bombaša samoubice i otvaranja vatre iz zasede na američki vojni konvoj. Ranije su američki funkcioneri izjavili da je 16 avganistanskih civila ubijeno u razmeni vatre nakon što se bombaš samoubica svojim vozilom zaleteo u američki konvoj u blzini Džalalabada, na istoku Avganistana. Posle eksplozije došlo je do razmene vatre američkih vojnika sa napadačima. merički funkcioneri su izjavili da nije jasno da li su avganistanske civile ubile američke snage ili napadači. Medjutim, avganistanska policija je saopštila da izgleda da su neki od civila stradali od hitaca američkih vojnika. Agencija Asošietid Pres prenosi izjave ranjenih Avganistanaca da su američki vojnici nasumično otvarali vatru na deo puta dugačak šest milja ne kojem se incident dogodio.

25 aktivstkinja uhapšeno ispred sudnice u Teheranu

U izveštajima medija navodi se da je 25 aktivstkinja za ženska prava uhapšeno ispred sudnice u Teheranu. One su navodno protestovale u znak solidarnosti sa drugim aktivistkinjama čije sudjenje je trebalo da počne. Pet aktivistkinja optuženo je zbog učešća u zabranjenim demonstracijama u junu prošle godine protiv zakona kojima se diskriminišu žene. Organizacija za zaštitu ljudskih prava «Hjuman Rajts Voč» pozvala je iranske vlasti da odustanu od optužbi protiv aktivistkinjaukazujući da je sloboda okupljanja zagarantovana i u medjunarodnom i u iranskom pravu. Iranske vlasti saopštile su da su uhapsile sedam novinara pod optužbom da su podsticali etničke podele u zemlji. Ministarstvo za obaveštajnu delatnost, medjutim, nije saopštilo imena uhapšenih novinara. U saopštenju je takodje navedeno da su novinari priznali da su primali znatne sume u američkim dolarima iz inostranstva da bi objavljivali članke u kojima se poziva na podelu Irana. Ministarstvo nije saopštilo odakle su novinari navodno dobijali novac. Najveće etničke mnjine u Iranu čine Kurdi, Arapi, Azerbejdžanci i Baluči. Organizacije za zaštitu ljudskih prava kritikovale su iransku vladu zbog kršenja prava etničkih manjina.

XS
SM
MD
LG