Linkovi

Putinov govor neće biti dobro primljen u centralnoj i istočnoj Evropi


Visoki američki funkcioner za odbranu kaže da oštra kritika Sjedinjenih Država od strane ruskog predsednika Vladimira Putina nije uspela da stvori sumnju medju američkim evropskim saveznicama. Medjutim, neki analitičari veruju da je taj govor naišao na odjek medju mnogim ljudima širom sveta.

Bila je to godišnja bezbednosna konferencija u Minhenu, na kojoj su se okupili neki od najviših svetskih lidera i visokih odbrambenih stručnjaka radi razmene gledišta:

Predsednik Putin je iznenadio svoju publiku, optuživši Sjedinjene Države da zauzimaju militaristički i unilaterlani pristup svetskim pitanjima i podstiču novu trku u naoružanju u tom procesu. Pomoćnik američkog državnog sekretara za Medjunarodna bezbednosna pitanja Piter Rodman bio je prisutan i tvrdi da predsednik Putin nije postigao ono što mu je izgleda bio cilj:

”Ako je u tom govoru na ovom prestižnom forumu nameravao da izazove jaz izmedju Evropljana i Sjedinjenih Država, mislim da je to imalo loš efekat.“

Direktor za ruski i evroazijski program u vašingtonskom Centru za medjunarodne i strategijske studije, Endru Kučins, se slaže da se stavovi evropskih vlada nisu generalno izmenili zbog govora predsednika Putina. Medjutim, on ističe kako javno mnjenje u Nemačkoj ukazuje da se preko 65 posto običnih gradjana slaže sa ocenom predsednika Putina.

”S obzirom na gledišta opšte populacije u Evropi i na mnogim drugim mestima širom sveta mislim da su mnoge stvari koje je Putin rekao primljene dobro.“

Kučins dodaje da je to posebno istina u zemljama poput Kine, Brazila i Indije, koje, kao i Rusija žele da igraju veću ulogu u svetskim pitanjima i koje su zabrinute zbog spremnosti administracije predsednika Buša da upotrebi vojnu silu. On ističe da je taj govor vervovanto takodje imao odjeka na Bliskom istoku i primećuje da je predsednik Putin posetio tri bliskoistočne zemlje odmah nakon posete Nemačkoj.

”Otkako je postao predsednik, on vidi svoj legat u tome da promoviše oporavak Rusije i obezbedi da ona bude stožer u multi-polarnom svetu, a da Sjedinjene Države posebno moraju da obraćaju pažnju na interese Rusije.“

U intervjuu za Glas Amerke pred odlazak u penziju prošlog petka, pomoćnik američkog sekretara za obranu Rodman je rekao da su optužbe predsednika Putina stare i netačne. On je istakao da Sjedinjene Države saradjuju na multilateralnom planu po velikom broju problema, uključujući nastojanje da se pronadje rešenje za sve veće uklearne sposobnosti Irana i Severne Koreje. Pa ipak, istikao je on, Putinov govor je zabrinjavajući:

”Mislim da ovo odražava uznemiravajući ton i uznemiravajući novi preokret u ruskoj inostranoj politici. Stoga mislim da je ovo bilo otrežnjenje za naše evropske saveznike i za sve nas.“

Rodman ukazuje da bi zapadni saveznici sada trebalo budno da prate šta će uslediti nakon tog govora za koji smatra da je bio jasno obeležen Putinovim ličnim gledištima. Kučins se slaže sa tom ocenom, ali smatra da Putinov govor verovatno neće biti dobro primljen u istočnoj i centralnoj Evropi, gde su novi zapadni saveznici i dalje uznemireni svakim nastojanjem Rusije da ojača svoj uticaj.

XS
SM
MD
LG