Linkovi

Mićunović: Nova Vlada sada ima ubedljivo više šansi nego novi izbori


U prvoj rundi pregovora o formiranju nove vlade Demokratska stranka i koalicija Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije saglasile su se o političkim načelima rada buduće vlade i složile se da njeni prioriteti budu očuvanje Kosova unutar granica Srbije, ubrzanje evropskih integracija, završetak saradnje sa sudom u Hagu, poboljšanje ekonomskih prlika i borba protiv korupcije i kriminala.

Predsednik Političkog saveta Demokratske stranke Dragoljub Mićunović smatra da nova Vlada sada ima ubedljivo više šansi, nego novi izbori i ističe uverenje da će uskoro biti izabran i predsednik Skupštine Srbije, što bi trebalo da bude znak da je definitivno postignut dogovor i oko drugih stvari i da postoji jasna skupštinsku većinu za formiranje vlade. Mićunović je ocenio da minimum ispod koga Demokratska stranka neće ići je da se mora poštovati odnos snaga u Parlamentu, što znači da mora imati onoliko ministara koliko joj sleduje prema broju poslanika.

Politički analitičar i profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković primećuje da postoji napredak u pregovorima oko nove vlade i pored sporenja oko kandidata za premijera i nekih ministarskih mesta. Krug potencijalnih učesnika u Vladi, minimalni programski koncept i prioriteti uglavnom su određeni, rekao je Stojiljković i upozorio da ipak ostaje dug put da se na osnovu prioriteta odrede ekipe stručnjaka koje će voditi poslove u pojedinim ministarstvima i da se utvrdi aranžman raspodele ključnih mesta u Vladi. Očito je da oko toga još nije postignut dogovor, zaključio je profesor Stojiljković.

XS
SM
MD
LG