Linkovi

CEDEM: Da li Crna Gora ispunjava uslove za ulazak u NATO?


Prema posljednjem istraživanju javnog mnjenja podgoričkog CEDEM-a, podršku ulasku Crne Gore u NATO dalo je nešto više od polovine ispitanika, dok je povjerenje u Vojsku Crne Gore neuporedivo manje u odnosu na ranija ispitivanja. To je nanovo otvorilo dilemu ispunjava li Crna Gora uslove za ulazak u NATO.

Predsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić ocijenio je danas da bi bilo van pameti kada bi Crna Gora odlučila da ostane izvan Sjeverno-atlanskog saveza.

"Svako izostajanje Crne Gore ili pokšaj da se govori da će ona biti kao Švajcarska je van pameti. Da bi Crna Gora bila Švajcarska morala bi imati druge susjede“, kazao je Milić.

On je naveo da je skeptičan hoće li Crna Gora, s obzirom na okruženje i neriješene probleme, kakvo je pitanje statusa Kosova, doći u situaciju da sama odluči hoće li biti član NATO-a.

Potpredjsednik Pokreta za promjene Goran Batrićević smatra da je dio crnogorske vladajuće elite neiskren kada govori o evroatlanskim integracijama, a razlog je njihovo “višegodišnje učešće u zločinačkoj politici na Balkanu“.

On je rekao da crnogorsku vlast, iako je željela da predstavi prijem u Partnerstvo za mir kao svoj značajan vojno-diplomatski uspjeh, taj je poziv veoma iznenadio.

“To nije čudno s ozbirom da živimo u zemlji u kojoj nema strategije odbrane, niti zakona o vojsci. U zemlji u kojoj niko još nije vidio crnogorskog vojnka, iako ministar tvrdi, ne samo da ih ima, nego da su kadri učestvovati u akcijama NATO alijanse”, kazao je Batrićević.

A vojni analitičar Miroslav Lazanski rekao je crnogorskim medijima da bi Crna Gora i mogla postati članica NATO-a krajem 2008. godine, kada se očekuje novo proširenje saveza, ali prije toga mora ispuniti određene preduslove, za koje će biti potrebno dosta novca.

On je kazao da je prvi i osnovni preduslov za ulazak u NATO da Crna Gora reformiše vojsku i prilagodi je standardima Alijanse.

XS
SM
MD
LG