Linkovi

Šefovi diplomatija Evropske unije sutra o Bosni i Zapadnom Balkanu


Šefovi diplomatija Evropske unije sutra će u Briselu pozvati nove vlasti u BiH da što pre sprovedu reforme u cilju sklapanja sporazuma o pridruživanju što će biti u žiži rasprave o Zapadnom Balkanu, rekli su zvaničnici nemačkog predsedništva EU. Ministri EU će potvrditi "evropsku perspektivu" BiH i posebno zatražiti da se sprovede policijska reforma u toj zemlji. Očekuje se i da će s evropski ministri osvrnuti i na rešavanje statusa Kosova i očekivanja Evropske unije da se u Srbiji formira nova proevropska vlada što bi, uz opipljive korake ka punoj saradnji Beograda s Haškim sudom, omogućilo da Evropska komisija obnovi pregovore o pridruživanju sa Srbijom.

Kosovo, situacija u Srbiji i budućnost odnosa Srbija-EU će biti u središtu razgovora koje je će, u utorak u Briselu, srpski predsednik Boris Tadić voditi u okviru "Političkog dijaloga EU-Srbija", s ministarskom "trojkom" Unije na čelu s predsedavajućim Saveta ministara, šefom nemačke diplomatije, Frank-Valterom Štajnmajerom.

Evropska unija smatra da u procesu rešavanja statusa Kosova i srpska i albanska strana moraju učiniti ustupke da bi se došlo do kompromisa i time omogućilo usvajanje nove rezolucije Saveta bezbednosti UN o statusu pokrajine. Bez takve međunarodne pravne osnove i mandata Evropska unija ne bi mogla, što se očekuje, da preuzme ključnu ulogu prevashodno u delovanju pravne države na Kosovu po rešenju za status. U diplomatskim krugovima EU sve više preovladava uverenje da će se istinski pregovori o Kosovu, kakvih u Beču između Beograda i Prištine i nije bilo, preneti u Savet bezbednosti UN gde će glavne svetske sile s pravom veta možda još neko duže vreme nastojati da pronađu formulu za nagodbu o novoj rezoluciji.

Razmatranje odnosa sa Srbijom na ministarskom zasedanju i u susretu "trojke EU" sa predsednikom Tadićem može dobiti novu dimenziju budući da je šef belgijske diplomatije Karel de Guht stavio do znanja da se protivi obnovi pregovora o pridruživanju sa Srbijom pre nego što prethodno Beograd ne ispuni uslove pune saradnje s Haškim
sudom.

"Zaključi Saveta ministara su veoma jasni", istakao je i Ren, naglasivši da "nova srpska vlada zaslužuje da joj se pruži nova šansa za novi početak koji mora voditi neodložnoj punoj saradnji s Haškim sudom".

XS
SM
MD
LG