Linkovi

Priština: Na mitingu Samoopredeljenja više od 1.500 učesnika


Popodne su mirno završene demonstracije nekoliko hiljada ljudi u Prištini protiv plana specijanog izaslanika UN za status Kosova Martija Ahtisarija. Demonstracije je organizovao Pokret "Samoopredeljenje" koji smatra da je Ahtisarijev plan "u saglasnosti sa planovima Beograda" i da ne odgovara političkoj volji stanovnika Kosova. Demonstranti su tokom mirne protestne povorke zahtevali i oslobađanje iz pritvora ldera "Samoopredeljenja" Aljbina Kurtija i drugih učesnika prethodnog protesta, održanog 10. februara. Tada su poginula dva, a ranjeno je više od 80 demonstranata.

Učesnici protesta su im minutom ćutanja odali poštu na mestu pogibije, kod zgrada Vlade i Skupštine. Osim parola protiv Ahtisarija demonstranti su nosili i plakate protiv prištinskog pregovaračkog tima. Tenzije je tokom današnjih demonstracija ipak nakratko bilo kada je policija napravila krodon koji je demonstrante sprečavao da prođu pored zgrade UNMIK-a. Kordon je povučen posle desetak minuta na zahtev organizatora protesta koji su bili najavili da će demonstacije biti mirne, ali da učesnici neće "držati ruke u džepovima" ukoliko im policija spreči kretanje.

Po izbijanju tenzije na ulicama su se pojavile specijane jedinice međunarodnih snaga iz Pakistana. Demonstranti su mirno nastavili i završili protest kroz centralne ulice Prištine gde su glavne domaće i međunarodne institucije. Demonstracije je pratilo više od 200 reportera i fotoreportera.

XS
SM
MD
LG