Linkovi

Otvoren prvi restoran zasnovan na savremenoj tehnologiji


Jedan od pionira u industriji video-igrica, osnivač Atarija, Nolan Bušnel, otvorio je u Los Andjelesu kompjuterizovani restoran nazvan Ju-vink. Bušnel se nada da će se slični restorani uskoro pojaviti i u drugim delovima Amerike.

Sedamdesetih godina, Nolan Bušnel je osnovao uspešnu firmu za video igrice, nazvanu Atari, koju je nešto kasnije prodao većoj firmi za 28 miliona dolara. Zatim se koncentrisao na razvijanje poplarnih dečijih restorana, u kojima se služi pica i igraju video igrice. U poslednje vreme, taj uspeh Bušnel pokušava da pretoči u restorane za odrasle, pa je u jednom od predgradja Los Andjelesa otvorio lokal sa kompjuterskim monitorima ugradjenim u stolove, preko kojih posetioci mogu da naručuju hranu i pića.

”Hteli smo, kao prvo, da otvorimo jedan veoma dobar restoran, sa kvalitetnom hranom i zabavom. A ta zabava počinje sa naručivanjem hrane. Ovaj način je brži, lakši, i znatno više pod kontrolom nego što je naručivanje preko konobara.“

Osim toga, elektronsko naručivanje smanjuje broj potrebnog osoblja. Dok čekaju na poručeno ili pošto završe sa jelom, gosti mogu da se zabavljaju testirajući svoje znanje iz raznih oblasti ili preduzimajući trodimenzionalne posete svetskim istorijskim mestima.

”Možete da vidite kako izgleda kada stojite usred parka gaudi, u Barseloni, ili u velikoj balskoj sali, u bečkoj operi.“

Restoran je namenjen gostima svih uzrasta, a igrice doprinose da u njemu vlada atmosfera kao na nekoj žurki. Bušnel kaže da mnogi ispočetka sumnjaju u to:

”Mnogi dolaze po nagovoru prijatelja. Često kažu, okej, naručivaću preko ekrana ali me igrice ne zanimaju. Najmanje 20 do 30 odsto posetilaca nije igralo igrice poslednjih 20 do 30 godina. Nula odsto njih odlazi a da nisu odigrali bar neku od njih i da se nisu dobro zabavljali.“

Nolan Bušnel planira da otvori slične restorane i drugde u Americi, direktno ili kao franšize, a zatim da predje u Aziju i Evropu. On kaže da se gostima svidja ova nova ideja. Tokom jedne nedelje 3500 gostiju uživalo je u pravim hamburgerima, salatama i špagetama, i odigralo 60 hiljada igrica.

XS
SM
MD
LG