Linkovi

Predsednik Buš obišao delove američke obale Meksičkog zaliva


Američki predsednik Džordž Buš ponovo je obišao delove američke obale Meksičkog zaliva kako bi posetio područja uništena u uraganu Katrina pre godinu i po dana. Opozicione Demokrate kažu da Bušova administracija nije dovoljno efikasna u rasporedjivanju sredstava za pomoć ugroženima.

Predsednik Buš izjavio je da je ohrabren napretkom u obnovi Meksičkog zaliva posle jedne od najtežih prirodnih katastrofa u američkoj istoriji.

«Vremena semenjaju na bolje. Životi ljudi se poboljšavaju, i postoji nada. Želeo bih da čestitam žiteljima ovog dela zemlje na čvrstini, hrabrosti i činjenici da nikada nisu izgubili nadu.»

Predsednik je bio izložen velikim kritikama zbog vladinog lošeg reagovanja na uragan Katrina u avgustu 2005. Buš je odgovorio otpustivši šefa Federalne agencije za vanredne situacije (FEMA) i obilazeći u više navrata pogodjeni region. Ovo je bila njegova 14. poseta posle oluje, a predsednik je pokušao da opet uveri lokalne stanovnike u svoju rešenost da im pomogne.

«Jedan od razloga zbog kojih sam došao ovde jeste da poručim stanovnicima obale Meksičkog zaliva da i dalje mislimo na njih u Vašingtonu, i da slušamo njihovog guvernera kada nam se obrati. Drugi razlog je što želim da američki gradjani, kao poreski obveznici, iz prve ruke vide koliko je njihov novac pomogao u revitalizaciji zajednica koje su bile doslovno zbrisane sa lica zemlje zbog uragana».

Buš je razgovarao sa gradjanima i lokalnim zvaničnicima u državama Misisipi i Luizijana, rekavši da je uloga federalne vlade da ispisuje čekove, a odgovornost lokalnih zajednica da odluče na koji način da najpametnije utroše taj novac. Kongres je usvojio paket hitne pomoći ugroženom području u iznosu od 110 milijardi dolara. 86 milijardi je izdvojeno za konkretne projekte a 53 milijardi od te ukupne sume je do sada potrošeno. Demokrate u Kongresu kažu da Bušova administracija deli deo krivice za odlaganje u distribuciji pomoći. Senatorka iz Luizijane, Meri Lendru, kaže da je zahvalna zbog predsednikove posete regionu, ali da on mora da učini više od toga.

«Biće potrebno više od reči, i više od poseta. Biće potrebno preduzeti akciju da bi se posao obavio. Zato danas pozivam predsednik da iskoristi svoj autoritet i svoja ovlašćenja.»

Lendru je pozvala predsednika da ukine zakonski zahtev da primaoci federalne pomoći kasnije vrate državi 10% tih sredstava. U mesečnom izveštaju istraživačkog instituta Brukings navodi se da u ugroženom regionu potražnja za najosnovnijim uslugama daleko prevazilazi postojeće zalihe, što rezultira prepunim bolnicama i listama čekanja za učenike u državnim školama. U izveštaju se pozivaju zvaničnici na svim nivoima vlade da pojednostave birokratiju koja sprečava popravke kuća i infrastrukture oštećene u oluji u kojoj je stradalo više od 1.800 ljudi.

XS
SM
MD
LG