Linkovi

Frid: Nijedno rešenje budućeg statusa Kosova neće biti idealno i lišeno rizika


«Nijedno rešenje budućeg statusa Kosova neće biti idealno i lišeno rizika, ali će Marti Ahtisari pred Savet bezbednosti sigurno izaći sa najboljim mogućim predlogom koji ćemo mi podržati» izjavio je u rkskluzivnom razgovoru za Glas Amerike Danijel Frid, pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Evroaziju. Frid je intervju dao uoči posete Beogradu, Prištini i Skoplju. Američki diplomata će sa državnim vrhom Srbije razgovarati o budućim bilateralnim odnosim i integraciji Srbije u evroatlantske institucije. Na početku razgovora, Frid je prokomentarisao prvu rundu finalnih pregovora Beograda i Prištine o Kosovu koja je danas u Beču završena bez kompromisa.

Frid: Mi podržavamo bivšeg finskog predsednika Ahtisarija i proces kojim on rukovodi. 10. marta će u Beču biti održana još jedna runda pregovora, na još višem nivou, i Ahtisari kaže da će izvući zaključke i zatim, u nekom trenutku, predstaviti svoje rešenje Savetu bezbednosti. To neće biti lak proces i voleo bih da ne moramo da se suočimo sa teškim odlukama sa kojima ćemo se suočiti. Ali raspad Jugoslavije, koji je bio velika tragedija, i rezultirao ratovima u kojima su ubijene stotine hiljada ljudi, bio je realnost, i moramo da se na najbolji mogući način suočimo sa njegovim posledicama. Potrebno nam je rešenje koje je trajno, koje ne odražava nacionalističke pozicije bilo koje grupe, što znači da nećete imati prevagu jednog ili drugog ekstrema, i šta god da se desi, Kosovo mora da bude mesto koje će svi njegovi stanovnici doživljavati kao svoj dom.

Glas Amerike: Šta mislite o protivljenju Rusije, s obzirom da je Moskva nagovestila da bi mogla da uloži veto u Savetu bezbednosti na rešenje koje ne smatra prihvatljivim. Da li je Rusija na istoj strani sa ostatkom Kontakt grupe?

Frid: Rusija je od početka igrala konstruktivnu ulogu kao aktivni član Kontakt grupe, i ima odlične eksperte i poznavaoce situacije u Srbiji i na Kosovu. Rusi su izrazili zabrinutost u vezi sa tim procesom i rekli da neće podržati rešenje koje Srbi ne podržavaju. Prema gledištu SAD, važno je krenuti napred, prošlo je skoro osam godina od kada je NATO morao da interveniše, stanovnici Kosova zaslužuju da dobiju jasnu predstavu o svojoj budućnosti, ja ne vidim kakav bi bio efekat daljeg odlaganja osim nove frustracije na obe strane. Pročitao sam Ahtisarijev plan, njegovi predlozi čine mnogo da zaštite srpsku zajednicu na Kosovu i druge manjine, a posebno srpsku, njene manastire, manastirske posede, zajednice sa srpskom većinom, i zato je na stolu paket koji čini mnogo da zaštiti srpsko prsisutvo na Kosovu, ne samo simboličko, već prisustvo živih zajednica sada i u budućnosti.

Glas Amerike: Kako ipak prevazići potencijalni ruski veto u Savetu bezbednosti?

Frid: Ne bih želeo da ulazim u taktiku Ujedinjenih nacija. Ono što mi moramo jeste da budemo iskreni prema sebi i svojim partnerima, podržimo Ahtisarija kada iznese najbolji mogući paket, i onda krenemo napred u skladu sa principima koje smo dogovorili. Treba da priznamo da to nije idealno rešenje, jer nema idealne opcije, koja neće imati svoj rizik i svoju cenu, ali medjunarodna zajednica nije izazvala ratove u kojima se raspala bivša Jugoslavija, i moramo da se na najbolji mogući način suočimo sa posledicama tih ratova.

Glas Amerike: Kako odgovarate na tvrdnje srpskih političara da se jednoj suverenoj zemlji oduzima deo njene teritorije?

Frid: Odgovaram da je raspad Jugoslavije bio užasan dogadjaj, ali on se desilo, i nijedna spoljna sila ga nije izazvala, to je bila stvar odluke odredjenih ljudi, a mi znamo ko su oni, i znamo kakvu je ulogu Slobodan Milošević igrao. Stoga, žao mi je što se Jugoslavija raspala ali tu smo gde jesmo i pitanje za Srbiju je da li sada može da se okrene evropskoj budućnosti, budućnosti u ujedinjenoj, i mirnoj Evropi koja joj je na raspolaganju. To je budućnost koju Srbija zaslužuje, bolja budućnost za Srbe i njihovu decu, i to je budućnost koju će Srbija nadam se izabrati.

XS
SM
MD
LG