Linkovi

Seksualno prenosivi virus HPV vodeći uzrok smrtnosti žena od raka


Seksualno prenosivi virus koji je vodeći uzrok smrtnosti žena od raka u zemljama u razvoju takodje preovladjuje u Sjedinjenim Državama. Radi se o ljudskom papiloma virusu, ili HPV-u, koji može da izazove rak grlića materice. Nova vladina studija pokazala je da ga ima 25 odsto Amerikanki.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da ljudski papiloma virus drugi vodeći urok smrtnosti od raka kod žena. Svake godine, skoro 300 hiljada žena umre od raka grlića materice koji uzrokuju neke vrste HPV-a. Osamdeset odsto slučajeva HPV-a pojavljuju se u zemljama u razvoju, ali istraživači iz Centara za kontrolu bolesti američke vlade, otkrili su da su i američke žene takodje podložne tom virusu.

«Više žena ima HPV infekciju nego što smo ranije mislili».

Lekarka iz Centara za kontrolu bolesti Ajlin Dan procenjivala je američke podatke o ljudskom papiloma virusu koristeći zdravstvene podatke o više od 2 hiljade žena starosti izmedju 14 i 59 godina. Rezultati su objavljeni u časopisu Američkog medicinskog udruženja. Dan kaže da je broj inficiranih žena još veći nego što je pokazala studija zato što su u njoj računate samo aktivne infekcije. Medjutim, postoje stotine vrsta HPV infekcija koje ne izazivaju rak grlića materice. Doktorka Dan kaže da ih se mnoge žene oslobode, ali neki tipovi virusa ostaju i mogu da dovedu do raka.

«3,4 odsto žena imale su infekciju sa tipovima HPV-a koji bi mogli da budu predupredjeni HPV vakcinom».

Nova vakcina pokriva dva tipa HPV virusa koji uzrokuju većinu kancera i dva tipa koji uzrokuju genitalne bradavice. Savetodavni komitet njene agencije za kontrolu bolesti preporučio je vakcinu za devojčice pre nego što postanu seksualno aktivne u 11. i 12. godini, ali je naveo da ona može da se da i u 9. godini. Panel je takodje preporučio vakcinu i za devojke i žene izmedju 13 i 26 godina starosti koje je nisu primile. Nekoliko američkih država predložilo je obaveznu vakcinaciju devojčica, ali su se neki roditelji usprotivili zato što veruju da bi to moglo da vodi ka ranijim seksualnim aktivnostima. Ajlin Dan kaže da je i pored vakcine, veoma važno pratiti situaciju i redovno ići na kontrole zbog eventualnog raka grlića materice.

«17 odsto slučajeva raka grlića materice predupredjeno je HPV vakcinom, ali ostaje i 30 odsto koji nisu predupredjeni tom vakcinom».

Doktor Ajra Horovic, sa medicinske škole univerziteta Emori u Atlanti, slaže se i kaže da postoje tri načina za prevenciju HPV infekcije.

«Prvi je apstinencija, drugi je upotreba kondoma i drugih zaštitnih sredštava, koja nisu 100 odsto sigurna, i treći je vakcina protiv papiloma virusa», zaključuje doktor Horovic.

XS
SM
MD
LG