Linkovi

Vladimir Titov: Rešenje za Kosovo mora biti kompromisno i prihvatljivo


Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je danas sa zamenikom ruskog ministra spoljnih poslova Vladimirom Titovim o bilateralnim odnosima i pregovorima o budućem statusu Kosova. Tadić je rekao da državni pregovarački tim konstruktivno učestvuje u pregovorima u Beču, obrazlažući stav Srbije i predlažući amandmane na tačke plana specijalog izaslanika UN Martija Ahtisarija.

Predsednik Srbije je ponovio stav da Srbija neće prihvatiti nezavisnost Kosova i da je u pregovorima potrebno pronaći kompromisno rešenje prihvatljivo za obe strane. Titov je preneo Tadiću da rešenje za Kosovo mora biti pravedno, kompromisno i prihvatljivo za obe strane, kao i da ne bi smelo da predstavlja presedan.

Tadić i Titov su razgovarali o unapredjenju saradnje Rusije i Srbije, a ruski diplomata je istakao zainteresovanost Rusije za ulaganje u srpsku privredu. Oni su se složili da će dalje unapredjenje ekonomskih odnosa biti od obostranog interesa.

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica razgovarao je danas sa zamenikom ministra spoljnih poslova Rusije Vladimirom Titovim o rešavanju kosovskog pitanja i o bilateralnim odnosima. Kako je saopšteno iz Vlade, Titov je rekao da je "za Rusiju od posebne važnosti da se savremeni mežunarodno poredak učvrsti na jasnim principima poštovanja međunarodnog prava".

Ruski diplomata je rekao da je rešenje za Kosovo mora biti pronaženo u okviru postojeće rezolucije 1244 i "istakao važnos uvažavanja principa dogovora i pronalaženja kompromisa oko kojeg bi bila postignuta puna saglasnost obe strane". Titov je ukazao da treba više pažnje posvetiti statusno neutralnim pitanjima i da one "Ahtisarijeve ideje koje su prihvatljive za obe strane treba da posluže za dalje razgovore".

U razgovoru je zajednički ocenjeno da su neprihvatljive pretnje nasiljem i da niko ne sme nasiljem da ucenjuje medunarodnu zajednicu. Zaključeno je da ukoliko bi došlo do eskalacije nasilja u Pokrajini da bi Savet bezbednosti u najkraćem roku morao da se sastane i reaguje. Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Vladimir Titov preneo je danas u Beogradu da Rusija, kada je o Kosovu reč, insistira na poštovanju prinicpa teritorijalne celovitosti država, ali i na tome da se zadovolje sva legitimna prava Albanaca, rekao nakon razgovora šef srpske diplomatije Vuk Drašković.

Vladimir Titov u Minitarstvu spoljnih poslova Rusije zadužen je za odnose sa evropskim zemljama. Kako je najavila ruska strana, u Beogard je doputovao u "radnu posetu" radi razgovora "o širokom spektru tema, uključujući i bilateralne odnose i Kosovo".

XS
SM
MD
LG