Linkovi

Irak: Koalicione snage ubili tri osobe osumnjičene za terorizam


Američka vojska je saopštila da su pripadnici koalicionih snaga u današnjim akcijama protiv pripadnika Al kaide zapadno od Ramadija i južno od Bagdada u Iraku, ubili tri osobe osumnjičene za terorizam i zarobili 16. U napadu automobilom bombom u Faludži na kolonu svatova na svadbi jednog iračkog policajca, poginulo je najmanje pet ljudi, a još jedna osoba je poginula u eksploziji mine u prestonici. Irački predsednik Džalal Talabani se u međuvremenu pojavio na iračkoj teleiziji prvi put otkako je u nedelju prebačen na lečenje u Jordan. Talibani je rekao da se dobro oseća i da će se zdrav vratiti u Irak da bi nastavio da služi iračkom narodu. Talabani se u Amanu oporavlja od iscrpljenosti i dehidracije.

Ahmadinedžad u subotu će doputovati u Saudijsku Arabiju

Iranski i saudijski zvaničnici su saopštili da će iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad u subotu doputovati u Saudijsku Arabiju na razgovore o rešavanju sukoba na Bliskom istoku. Jedan saudijski zvaničnik je danas saopštio novinarima u Rijadu da će se Ahmadinedžad nakratko sastati i sa kraljem Abdulahom. Iranski i saudijski zvaničnici su se proteklih nedelja sastajali nekoliko puta da bi razgovarali o smanjenju napetosti u Libanu. Saudijska Arabija je taođe jedna od nekoliko arapskih država koje su izrazile bojazan zbog sve većeg iranskog uticaja na Bliskom istoku.

Kina zatražila od Irana da uloži veće napore u rešavanje spora

Portparol kineskog Ministarstva inostranih poslova je na redovnoj konferenciji za novinare zatražio od Irana da uloži veće napore u rešavanje spora oko svog nuklearnog programa i prekine obogaćivanje uranijuma. Ćin Gang je istovremeno zatražio od međunarodne zajednice da sačuva mir i pokuša da nastavi pregovore i van okvira Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. U saopštenju kineskog Ministarstva inostranih poslova se navodi da je ministar Li Žaošing, tokm današnjeg sastanka sa zamenikom iranskog ministra inostranih poslova Abasom Erakčijem u Pekingu, ponovio da Kina želi miroljubivo rešenje spora.

Izraelska vojska saopštila da su se njene snage povukle iz Nablusa

Izraelska vojska saopštila je da su se njene snage povukle iz Nablusa na Zapadnoj obali posle petodnevne operacije u cilju hapšenja palestinskih ekstremista. Tokom operacije, izralske snage su uhapsile 11 Palestinaca i otkrile tri radionce za proizvodnju bombi, dok su u razmeni vatre ubile jednog palestinskog civila. Medjutim, izraelski list Ha'arec tvrdi da izraelska vojska nije uspela da uhapsi šest vodećih ekstremista za kojima je tragala. Izraelske snage u pre povlačenja ukinule i policijski čas u gusto naseljenom starom gradu u Nablusu, u kojem su desetine hiljada Palestinaca bile primorane da ostanu u svojim kućama tokom izraelske operacije.

Evropska unija osnovala novu agenciju

EU je osnovala novu agenciju čiji cilj će biti da pomogne članicama u suočavanju sa netolerancijom i rasizmom. Evropski zvaničnici su saopštili da će nova Agencija za fundamentalna prava zameniti i proširiti aktivnosti dosadašnjeg Centra za praćenje rasizma i ksenofobije. Agencija će prikupljati i analizirati podatke o tome kako članice primenjuju standarde ljudskih prava. Evropski komesar za pravdu i unutrašnje poslove, Franko Fratini, izjavio je da nova agencia odražava rešenost Unije da preduzme mere protiv onih koji podstiču mržnju. Medjutim, kritičari navode da agencija neće imati potrebna ovlašćenja da bi preuzela efikasne mere protiv onih koji krše ljudska prava.

Evropski sindikati počeli kampanju protiv najavljenog plana Erbasa

Evropski sindikati počeli su kampanju protiv najavljenog plana proizvodjača aviona Erbas da ukine 10 od ukupno 56 hiljada radnih mesta u okviru plana za finansijski oporavak. Štrajkovi i protesti su održani u nekoliko fabrika Erbasa u Nemačkoj, dok su radnici u Francuskoj najavili štrajk sledećeg četvrtka. U medjuvremenu, francuski premijer Dominik De Vilpen izjavio je da će njegova vlada izdvojiti 132 miliona dolara (100 miliona evra) za proizvodnju materijala kojise koriste u proizvodnji savremenih aviona. Erbas je pretrpeo gubitke zbog zastoja u isporukama njegovog najvećeg I najtraženijeg modela A-380.

XS
SM
MD
LG