Linkovi

Posle značajnih gubitaka američke berze se stabilizovale i uglavnom nadoknadile gubitke


Američke berze su se posle znatnih gubitaka početkom dana, od gotovo dva odsto, stabilizovale i uglavnom nadoknadile gubitke. Evropske berze su, medjutim imale znatne gubitke. Vodeći indeksi su tokom dana opali za čak 2,4 odsto, ali su dan završili sa gubitkom od oko 1 odsto. Šangajska berza, na kojoj je tekuća globalna kriza počela u utorak, i danas je zabeležila gubitak od gotovo tri odsto. Indeks hongkonške berze opao je za oko 1,5 odsto, a tokijske za 0,9 odsto.

Predsednik Uprave federalnih rezervi Ben Bernanki izjavio je juče da izgleda da finansijska tržišta funkcionišu normalno posle velike prodaje akcija i najvećeg pada glavnog indeksa na njujorškoj berzi – (Dau Džons), u poslednjih pet godina. Uprkos velikim gubicima na svetskim berzama, Bernanki je rekao da bi posledice berzanskih potresa po američku ekonomiju trebalo da budu minimalne.

Finansijski eksperti kažu da je utorak bio najgoi dan na Volstritu od dana posle terorističkih napada na SAD 2001. godine. Glavni indeks, Dau Džons opao je za preko 400 poena, do čega je doveo još veći pad akcija na šangajskoj berzi. Analitičar Hju Džonson kaže da je pad na kineskim berzama od gotovo 9 odsto doveo do bojazni o usporavanju ekonomija širom sveta.

“Gubici u Kini su bili znatni i uplašili su investitore širom sveta tako da su svi požurili da prodaju akcije.”

Prodaja na njujorškoj berzi je praktično poništila prethodne dobitke ove godine. Medjutim, u jučerašnjem svedočenju u Američkom Kongresu, šef Uprave federalnih rezervi, Ben Bernanki, rekao je da pažljivo prati situaciju.

“Moje mišljenje je da, uzimajući u obzir sve faktore, nema materijalnih promena u našim očekivanjima za američku ekonomiju u odnosu na moj poslednji izveštaj Kongresu pre dve nedelje.”

Bernanki je rekao da će američka ekonomija nastaviti da raste po umerenoj stopi. On je to izjavio dan nakon što je njegov prethodnik, Alan Grinspen, upozorio na mogućnost recesije u SAD krajem godine. Ipak, juče su mnogi analitičari, uključujući Sema Stovala iz investicione firme Standard & Poor, već prognozirali oporavak na berzama.

“Mislim da bismo mogli da očekujemo dobar oporavak. Važno je kako će se stvari odvijati narednih nekoliko dana, rekao je Stoval.

XS
SM
MD
LG