Linkovi

Vizbaden: Na Kosovu nužno prisustvo KFOR-a u punom obimu


Ministri odbrane EU danas su na neformalnom skupu u Vizbadenu najavili spremnost da već 2008. preuzmu zadatke od KFOR-a na Kosovu. Pored toga saglasili su se o bitnom smanjenju obima EUFOR-a u BiH. EU je spremna, kako su nam preneli predstavnici nemačkog Ministarstva odbrane, da posle okončanja procesa odredjivanja statusa, 2008. godine na Kosovo uputi vojnu misiju koja bi preuzela dužnosti koje sada obavljaju pripadnii KFOR-a.

Ministri odbrane EU su danas završili prvi deo dvodnevnog neformalnog susreta u Vizbadenu čiji je domaćin, u okviru nemačkog šestomesečnog predsdništva EU, bio nemački šef odbrambenog resora Franc Jozef Jung. Ministri su se složili sa stavom visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Havijera Solane da EU i na Kosovu mora da preuzme obaveze kakve već obavlja u okviru EUFOR-a u Bosni.

Na današnjem neformalnom sastanku ministri nisu odredili konkretan okvir za otpočinjenje vojne misije EU na Kosovu. Istovremeno su se složili da je za sada i dalje nužno prisustvo KFOR-a u punom obimu, pri čemu je od posebnog značaja kako će se razvijati proces odredjivanja statusa Kosova. Ministri su saglasni i o tome da će, posle donošenja očekivane rezolucije Ujedinjenih nacija o Kosovu, od ključnogznačaja biti da se uspostavi efikasna saradnja izmedju EU i NATO. Ne sme, kako je naglašeno, da se dogodi da dužnosti koje sada obavlja UNMIK ne preuzmu odgovarajući organi ili da one budu prepušteni KFOR-u.

Uoči skupa je danas nemački ministar odbrane Jung rekao da bi „s obzirom na pregovore o budućem statusu Kosova, bio pogrešan signal ukoliko bi sada počelo da se razmatra smanjenje broja od oko 16.000 vojnika“ koliko ih je trenutno stacinirano na Kosovu. Na skupu u Vizbadenu je pored Solane, kao gost učestvovao i generalni sekretar NATO Jaap de Hoop Sheffer. Sutra će ministri razgovarati o povećanju vojne sposobnosti EI i unapredjenju Evropske odbrambene agencije EDA.

XS
SM
MD
LG