Linkovi

Džems Bejker: Potrebna ravnoteža vojne moći i diplomatije


Bivši američki državni sekretar Džejms Bejker smatra da bi u američkoj inostranoj politici trebalo da se uspostavi ravnoteža izmedju vojne moći i diplomatije. Više u izveštaju naše koleginice Ivane Kuhar.

U izlaganju u Kongresnoj biblioteci šezdesetprvi državni sekretar SAD, Džejms Bejker -- koji se nalazio na toj funkciji tokom mandata predsednika Džordža Buša starijeg -- izrazio je mišljenje da na globalne izazove sa kojima je suočena američka inostrana politike treba odgovorati kombinacijom moći i diplomatije. Prema njegovim rečima, inostrana politika koju je definisao kao ”pragmatnični idealizam“ znači da bi SAD trebalo da budu spreme da pribegnu sili kada su na kocki njihovi vitalni interesi.

Nema druge alternative, ako SAD ne koriste moć neko drugi hoće.

Bejker se nalazio na čelu američke diplomatije u vreme zalivskog rata 1991. kada je koalicija oružanih snaga SAD, evropskih i arapaskih zemalja oslobodila Kuvajt posle okupacije te zemlje od strane Iraka na čijem se čelu nalazio Sadam Husein.

Skoro uvek je bolje da se u akciju ulazi u saradnji sa drugima. Ali, kada su na kocki naši vitalni interesi, moramo biti spremni da, ako je to neophodno, sami udjemo u sukob.

Medjutim, Džejms Bejker smatra da bi SAD trebalo da ispitaju sva raspoloživa diplomatska sredstva pre nego što se odluče za vojnu intervenciju. Diplomatija, naglašava on, podrazumeva i dijalog sa neprijateljskim režimima.

Fundamentalni razlog tome je da moramo biti voljni na razgovor sa našim neprijateljima ako je to u našim interesima. Zato smo i imali ambasadu u Moskvi tokom hladnog rata.

Delotvorna inostrana politika je, prema Bejkeru, kombinacija realizma i idealizma. Činjenica je da će SAD ponekad morati da saradjuje i sa autoritarnim režimima, naglašava on.

U savršenom svetu bi bilo poželjno da saradjujemo samo sa demokratskim sistemima. Nažalost, ovaj svet nije savršen niti ima indikacija da će to postati u doglednoj budućnosti. Iskreno rečeno, nemamo drugog izbora do da saradjujemo sa vladama koje se ne pridržavaju demokratskih principa niti štite ljudska prava.

Bejker je upozorio da SAD ne bi smele da preopterećuju svoje oružane snage prekomernim vojnim angažmanima niti bi smele da imaju ulogu ”svetskog policajca.“ Henri Kisindžer, takodje bivši državni sekretar SAD, izjavio je da Bejkerovo izlaganja odražava ”važno načelo kojim se definišu parametri američke inostrane politike.“ Kisindžer je podvukao značaj ideala u inostranoj politici dodavši medjutim da uspešna strategija podrazumeva spoznaju šta je ostvarivo.

Umeće državništva leži u delovanju u okviru maksimuma koji je održiv na duže staze jer -- istorija je duža od bilo koje administracije.

Napomenimo i to da je nekoliko kongresmena i zvaničnika Bušove adminsitracije prisustvovalo izlaganju bivšeg državnog sekretara Džejmsa Bejkera.

XS
SM
MD
LG