Linkovi

Rusija podržava ukidanje sankcija ekstremističkoj organizaciji Hamas


Rusija je saopštila da podržava ukidanje političkih i ekonomskih sankcija ekstremističkoj organizaciji Hamas, koja odbija da prizna pravo Izraela na postojanje. Ta podrška je izrečena tokom završnih razgovora u Moskvi sa političkim liderom Hamasa, Halidom Mašalom, koji živi u egzilu.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov rekao je da Moskva podržava sporazum Palestinaca o podeli vlasti, koji su sklopili predstavnici Hamasa i rivalskog Fataha, jer to, kako je rekao, pokazuje mudrost, razum i odgovornost. Lavrov je rekao Mašalu tokom današnjih razgovora u Moskvi da može da računa na podršku Rusije.

Lavrov je rekao da će Rusija vršiti pritisak na ostale članice takozvanog Bliskoistočnog kvarteta - odnosno Sjedinjene Države, Evropsku uniju i Ujedinjene nacije - da podrže proces podele vlasti o kojem je postignut dogovor tokom razgovora o krizi početkom ovog meseca u Meki, u Saudijskoj Arabiji. Lavrov je dodao da bi podrška kvarteta trebalo da obuhvati ukidanje međunarodnih sankcija, uvedenih kada je Hamas pobedio na prošlogodišnjim palestinskim izborima.

Ostale članice Kvarteta traže da svaka eventualna nova palestinska vlada, pre ukidanja sankcija, prizna pravo Izraela na postojanje, čemu se Hamas i dalje protivi. Kvartet takođe traži da se Hamas odrekne nasilja i pristane da se pridržava dosadašnjih mirovnih sporazuma. Halid Mašal se zahvalio Rusiji zbog toga što je, kako je rekao, preduzela hrabar korak time što je bila domaćin sastanka sa liderom Hamasa. Rusija je prethodni put bila domaćin delegaciji Hamasa 2006, što je Izrael oštro kritikovao.

Mašal se takođe zahvalio ruskom predsedniku, Vladimiru Putinu, na njegovom nedavnom govoru u Minhenu, u kojem je kritikovao, kako je ruski predsednik doslovno rekao, jednostrane spoljnopolitičke poteze Sjedinjenih Država. Taj govor je izazvao brojne komentare i u širokim krugovima se smatra delom dugotrajnih pokušaja Rusije da unapredi svoj status u svetskim pitanjima kao što je Bliski istok. Posle današnjih razgovora, Rusija se našla u središtu pažnje kao jedina velika sila koja podržava Hamas - uoči naredne runde razgovora Bliskoistočnog kvarteta, zakazane za 13. mart.

XS
SM
MD
LG