Linkovi

Presuda Suda pravde u Hagu izazvala nezadovoljstvo u Hrvatskoj


Jučerašnja presuda Suda pravde u Hagu, da Srbija nije počinila genocid u Bosni i Hercegovini, izazvala je nezadovoljstvo u Hrvatskoj pri čemu se iznosi bojazan da će slično proći i hrvatska tužba na istom sudu. Predsednik hrvatskog sabora i visoki funkcioner vladajućeg HDZ-a Vladimir Šeks izrazito je razočaran presudom suda pravde u Haagu:

„ Ovakvom presudom ne samo da nije zadovoljena pravda nego je učinjena i nepravda jer je notorna činjenica da je Srbija najodgovornija za genocid i agresiju na Bosnu i Hrcegovinu i Hrvatsku“ ističe Šeks i dodaje „kako je nažalost očigledno da će isto proći i Hrvatska tužba odnosno da će biti odbijena“.

Što se tiče hrvatske tužbe na Sudu pravde pesimističan je i predsednik Hrvatske Stjepan Mesić, no Mesić pri tom napominje kako postoji mogućnost da se u direktnim pregovorima Zagreba i Beograda koliko-toliko zadovolji pravda. Prema Mesićevim rečima on nije iznenađen jučerašnjom presudom budući da do sada niti jedna zemlja nije osuđena za genocid.

Razočarenje presudom iznio je i Predsednik Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava Žarko Puhovski koji postavlja pitanje „zar je svako mesto u Bosni i Hercegovini trebalo proći kao Srebrenica pa da se taj zločin okvalifikuje kao genocid“.

Puhovski izražava i bojazan da će se jučerašnja presuda Suda pravde negativno odraziti i na procese za ratne zločine koje vode regionalni sudovi, odnosno da će neke zemlje sada iskazivati manju revnost u sankcionisanju ratnih zločina.


XS
SM
MD
LG