Linkovi

Da li se udio u pružanju zadovoljenja BiH odnosi i na Crnu Goru?


U Podgorici je otvorena dilema u čemu se po presudi Međunarodnog suda pravde ogleda odgovornost Crne Gore i da li se udio u pružanju zadovoljenja Bosni i Hercegovini odnosi i na Crnu Goru

Predsjednik Crnogorskog Helsinškog komiteta Slobodan Franović tvrdi da Crna Gora dijeli odgovornost sa Srbijom što nije ništa učinila da spriječi genocid u Srebrenici.

’’Nesumnjivo je da moramo podijeliti tu odgovornost jer ljudi iz Crne Gore, u ime svih nas, bili su u federalnim strukturama i odgovorni su za ono šo se navodi u presudi-nisu ništa učinili da spriječe zločin genocida u Srebrenici’’, rekao je Franović.

On smatra da se radi o političkoj odgovornosti Crne Gore, ali ne isključuje da - ukoliko ima dokaza - postoji i neka druga vrsta odgovornosti.

Franović tvrdi da se obaveza pružanja zadovoljenja može odnositi i na Crnu Goru.

’’Bilo je nekoliko izjava o traženju oprosta koje bismo mogli uvrstiti u simboličke reperacije. No, mislim da to nije dovoljno i da treba pokrenuti proces sveobuhvatnog suočavanja sa prošlošću’’, tvrdi Franović.

Komentarišući dio presude Međunarodnog suda pravde u kojem se kaže da organi SRJ nisu preduzeli mjere pozitivnog sprječavanja genocida u Srebrenici, uz prethodnu konstataciju da Crna Gora dijeli odgovornost sa Srbijom, profesor Međunarodnog prava Nebojša Vučinić kaže da Crna Gora u tom slučaju veoma teško može da bude suodgovorna, jer je taj slučaj genocida vremenski i prostorno precizno lociran na period kada Crna Gora nije imala nikakve kontrole nad vojnim i paravojnim jedinicama koje su izvršile taj zločin.

Vučinić kaže da na osnovu ove presude Bosna i Hercegovina može da podnese tužbe za naknadu štete zbog ratnih razaranja i počinjenih masovnih ubistava tokom rata u Bosni i Hercegovini.

’’Država, osim za genocid, može da bude tužena i po drugim osnovama i sve opcije su otvorene’’, kaže Vučinić.

XS
SM
MD
LG