Linkovi

Havijer Solana: Ne mogu da govorim u ime ruskog predsednika Putina


Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Havijer Solana izrazio je danas u Berlinu uverenje da će Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija doneti novu rezoluciju koja će biti osnova budućeg statusa Kosova, kao i da Rusija neće upotrebiti veto.

„Nemam razloga da mislim da članovi Saveta bezbednosti neće doći do saglasnosti posle rasprave. Ne mogu da govorim u ime ruskog predsednia Putina, ali sam siguran da će u trenutku kada bude došlo do usvajanja rezolucije u Saveta bezbednosti Rusija ispoljiti odgovornost», rekao je Solana. Dodao je da «ne može da se seti da je u novije vreme bilo primena prava na veto u Savetu bezbednosti».

Solana je danas u Berlinu učestvovao na sastanku šefova spoljnopolitičkih odbora parlamenata zemalja EU, kao i zemalja koje imaju status kandidata ili na njega čekaju. Na ovom skupu je juče govorio i posrednik UN Marti Ahtisari. Na novinarsko pitanje da li može da zamisli situaciju u kojoj će pojedinačne zemlje jednostrano priznavati nezavisnost Kosova, Solana je ukazao da je «neophodno da se postupa na osnovu legitimiteta rezolucije SB».


«Broj rezolucije koja se primenjuje na Kosovu je 1244. Moramo da imamo novu rezoluciju koja će nju zameniti. Ne može doći do promena ukoliko nema nove rezolucije. Zato je ona neophodna i to treba da bude jasno», rekao je Solana posle sastanka održanog u Bundestagu.

Visoki predsatvnik EU nije želeo da odgovori na pitanje da li će nova rezolucija Saveta bezbednosti o statusu Kosova moći da bude doneta do marta ili aprila, ali je ocenio da bi bilo dobro «ukoliko bi se ovaj proces završilo do leta».

Solana je preneo i da mu je predsednik Srbije Boris Tadić rekao da je spreman da prisustvuje sastanku predstavnika Beograda i Prištine visokog ranga koji treba da se održi 10.marta u Beču.


XS
SM
MD
LG