Linkovi

Američke diplomate sa predstavnicima Irana i Sirije na konferenciji u Bagdadu


Američki Državni sekretarijat je saopštio da će američke diplomate idućeg meseca pored ostalih, zajedno sa predstavnicima Irana i Sirije, učestvovati na konferenciji u Bagdadu o iračkoj bezbednosnoj situaciji. Sastanci kojima prisustvuju i američke i iranske diplomate nisu česti, ali ih je bilo.

Državni skretarijat je potvrdio da će SAD učestvovati na konferenciji o bezbednosti, koju organizuje iračka vlada, a funkcioneri ne isključuju mogućnost barem neformalnih razgovora američkih delegata sa iranskim i sirijskim diplomatama, koji se takođe očekuju na konferenciji. Irački ministar inostranih poslova Hošjar Zebari, rekao je da će konferencija, koja bi trebalo da se održi polovinom marta, biti dobra priliku za velike sile i regionalne aktere, uključujući Iran i Siriju, koji se nadmeću oko Iraka, da pokušaju da prevaziđu neke razlike u gledištima. Irak je najpre nameravao da pozove samo funkcionere susednih zemalja i drugih ključnih muslimanskih država. Međutim, Bagdad je sada odlučio da pozove i ambasadore pet članica Saveta bezbednosti UN. Portparol Državnog sekretarijata Šon Mekormak je rekao da će SAD zastupati odlazeći ambasador u Iraku Zalmaj Kalilzad ili njegov naslednik Rajan Kroker, ako do tada dođe do promene. Mekormak je takođe rekao da bi specijalni savetnik Kondolize Rajs za Irak, Dejvid Saterfild, takođe mogao da prisustvuje razgovorima. Mekormak je rekao da će to biti prilika za sve koji budu prisustovali konferenciji da iznesu ”pozitivnu viziju” Iraka i počnu da igraju odgovornu ulogu u budućnosti te zemlje. Na konkretno pitanje novinara, Mekormak nije isključio mogućnost direktnih razgovora američkih i iranskih i sirijskih funkcionera.


“Planiramo da prisustvujemo konferenciji. Iran, Sirija i drugi, planiraju da prisustvuju. U ovom momentu, neću pokušati da predviđam u kom pravcu bi mogli da krenu razgovori i šta bi moglo da se dogodi. Očekujem da se naši predstavnici na razgovorima profesionalno odnose sa svojim kolegama na razgovorima.”

SAD su optužile Siriju da dozvoljava stranim borcima da prelaze njenu dugačku granicu sa Irakom, a američki funkcioneri su nedavno pokazali, kako tvrde, dokaze da se oružje proizvedeno u Iranu krijumčari u Irak. Obe zemlje demantuju te tvrdnje. SAD nemaju diplomatske odnose sa Iranom već skoro tri decenije, mada su diplomate dve zemlje povremeno učestvovale i opštile na regionalnim sastancima, uključujući konferencije proteklih godina o Avganistanu. Uprkos zategnutosti, Sjedinjene Države i Sirija nastavljaju diplomatske odnose. Američki državni sekretar Kondoliza Rajs je nedavno ovlastila američke diplomate da angažuju vladu u Damasku u vezi sa Iračanima koji su u velikom broju našli pribežište u Siriji, Jordanu i drugim zemljama u regionu. U izveštaju dvostranačke komisije Bejker-Hamilton o Iraku, preporučeno je da Bušova adminstracija u vezi sa Irakom direktno angažuje i Iran i Siriju, ali je administracija hladno reagovala na tu ideju zbog toga što obe te zemlje ne preduzimaju akcije dobre volje u pogledu iračke bezbednosti.

XS
SM
MD
LG