Linkovi

U novom dokumentarcu tvrdi se da je otkriven sarkofag Isusa Hrista


U javnosti se rasplamsala nova polemika podstaknuta tvrdnjama iznetim u jednom dokumentarnom filmu, da su se u sarkofazima pronadjenim 1980. godine, u blizini Jerusalima, možda nalazili ostaci Isusa Hrista i njegove porodice. Autori filma su predstavili u ponedeljak, u Njujorku, dva mala kamena kovčega - takozvana osarijuma - za čuvanje koštanih ostataka.

Autori filma tvrde da imena uklesana na kovčezima pokazuju da je dve hiljade godina star grob možda pripadao Isusu i njegovoj porodici, uključujući Isusovog sina. Hrišćani veruju da je Isus ustao iz mrtvih i preselio se na nebo, pošto je prethodno njegovo telo tri dana ležalo na jednom mestu u starom delu Jerusalima, gde se sada uzdiže crkva. Grobnica identifikovana u filmu otkrivena je u drugom delu Jerusalima. 1996. godine, BBC je emitovao kratak dokumentarni film o otkriću pomenutih kovčega, 1980.

Novi dokumentarac privlači pažnju i zbog toga što ga je režirao Džejms Kameron, reditelj filma Titanik, koji je nagradjen Oskarom kao najbolji film 1997. godine, i još uvek je u vrhu liste filmova koji su ostvarili najveći prihod. Neki teolozi i visoki sveštenici usprotivili su se činjenicama iznetim u Kameronovom dokumentarcu ”Izgubljeni Isusov grob,“ koji će biti prikazan na američkoj televiziji 4. marta. Kameron kaže da je očekivao takve reakcije:

”Kao izvršni producent smatrao sam da mi je zadatak da budem skeptik i da očekujem sumnjičavu analizu. Zato sam se uporno zalagao za snažan lanac činjenica da prikazani uzorci budu pažljivo dokumentovani, da se poštuje stroga naučna metodologija i da bude dovoljno revizija od strane stručnjaka, tokom snimanja filma i kasnije, tako da imamo poverenje u naše rezultate.“

Ali Ejmos Kloner, prvi arheolog koji je pregledao nalazište, kaže da hipoteza u filmu ne zadovoljava arheološke standarde. On kaže da su imena uklesana na kovčezima neka od najčešćih jevrejskih imena toga doba. Takodje, neki stručnjaci za Bibliju ističu da je antički tekst krajnje teško dešifrovati.

Tvorci filma kažu da otvaraju novu debatu, zasnovanu na novim naučnim metodama, uključujući DNK analizu, i da nisu napravili nikakve zaključke. Najnovija kontroverza podseća na onu koja je propratila vanredno popularni roman Davinčijev kod, u kome je izneta ideja da su Isusovi potomci i danas živi.

XS
SM
MD
LG