Linkovi

Brisel: Do juna 2008. produžen mandat Kristijanu Švarc-Šilingu


Savet za primenu mirovnog Dejtonskog sporazuma je danas u Briselu odlučio da do juna 2008. produži mandat visokom predstavniku za Bosnu i Hercegovinu Kristijanu Švarc-Šilingu s obrazloženjem da se moraju sprovesti bitne reforme za potpisivanje sporazuma o pridruživanju BiH i Evropske unije. Obraćajući se novinarima, Švarc-Šiling je rekao da iako pravno i međunarodno potpuno odvojeno od BiH, rešavanje statusa Kosova ima upliva na unutrašnju situaciju zbog izjava koje s tim u vezi daju neki političari u Srbiji i Republici Srpskoj.

Visoki međunarodni i predstavnik Evropske unije je rekao da će i dalje nastojati da se sprovede načelo da domaće političke ustanove u BiH preuzmu punu odgovornost za budućnost zemlje i njeno približavanje EU i NATO, jer bez toga ne može u punoj meri delovati demokratski poredak. Evropska unija će odsad, podvukao je visoki predstavnik za BiH, imati ključnu ulogu u razvoju zemlje, a Evropska komisija će to i finansijski podržati. Upravni odbor, koji čine politički direktori zemalja članica Saveta za primenu Dejtonskog sporazuma je u saopštenju o odluci da se produži mandate visokom predstavniku za BiH naveo da je "ustavna reforma hitan prioritet da se pospeši funkcionalnost države Bosne i
Hercegovine".

Oni su pozdravili činjenicu da je prvenstvo tome dato u programu nove vlade BiH i naglasili "presudnu važnost potpisivanja sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU". Takođe su podvukli da u martu mora biti postignut dogovor o policijskoj reformi uz moguće dopune, ali ne i promenu već utvrđenog okvira za preustrojstvo policijske službe BiH u skladu s tri načela koje je postavila Evropska unija. Upravni odbor Saveta za primenu Dejtonskog sporazuma je pozvao vlasti BiH i Republike Srpske da "obnove napore za ispunjavanje dejtonskih i međunarodnih obaveza" i punom saradnjom s Haškim sudom "odigraju aktivnu ulogu u hapšenju optuženih za ratne zločine Radovana Karadžića i Ratka Mladića, kao i u aktivnom razbijanju kriminalne mreže koja im daje podršku".

Upravni odbor je, kako stoji u saopštenju, primio na znanje presudu Međunarodnog suda pravde u tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore i "posebno stav da su države dužne da sarađuju s Haškim sudom". Zatraženo je da "sve strane izvuku korist iz okončanja ovog slučaja tako što će se okončati s prošlošću, uključujući priznanje da je do genocida došlo u Srebrenici".

"To je prilika da se dela na pomirenju i usredsredi na važna pitanja budućnosti BiH", navodi se u saopštenju.

Švarc-Šiling je podvukao da svi moraju poštovati odluku Međunarodnog suda pravde i da je najvažnije što je time potvrđeno da ne može biti krivice celog jednog naroda za zločine koje su počinili pojedinci koji za to moraju biti kažnjeni. Savet za primenu Dejtonskog sporazuma će ponovo razmotriti razvoj u BiH u oktobru ove i u februaru iduće godine.

U Sarajevu zatraženo ukidanje postojećeg uređenja BiH

Nekoliko hiljada ljudi protestovalo je danas u Sarajevu zbog presude Međunarodnog suda pravde u Hagu i zatražilo ukidanje postojećeg uređenja BiH. Miting pod nazivom "Pravda za žrtve genocida u BiH" ispred zgrade Vlade BiH organizovala je nevladina organizacija "Asocijacija žrtava genocida u BiH" koja okuplja 20 udruženja porodica poginulih boraca, invalida, logoraša i udruženja civilnih žrtva. Današnji miting je održan dan nakon presude Međunarodnog suda pravde u Hagu prema kojom Srbija nije odgovorna za genocid u Srebrenici, ali da jeste odgovorna što nije učinila ništa da ga spreči niti da kazni počinioce.

Organizatori mitinga su zatražili ukidanje postojećeg ustavno-pravnog uređenja BiH, ocenjujući da je ono "direktan rezultat genocida i drugih zločina protiv čovečnosti". Predsednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić rekla je da će to udruženje tražiti da se "ukine Republika Srpska koja je nastala na genocidu".

Organizatori su takođe zatražili od institucija BiH i međunarodnih faktora da BiH odmah usvoji zakon o zabrani negiranja genocida i osigura njegovu najstrožiju primenu. Takođe, iz "Asocijacije žrtava genocida u BiH" traže donošenje zakona kojim će se teritorija Srebrenice i Žepe proglasiti posebnom teritorijom. Organizatori su ocenili i da je presuda suda u Hagu "nepravedna", da žrtve nisu dobile moralnu satisfakciju i da je "čisto politička".

Agent tužbe BiH protiv Srbije i Crne Gore Sakib Softić rekao je okupljenima da je delimično zadovoljan jučerašnjom presudom jer je Srbija prva osuđena država za kršenje Konvencije o sprečavanju genocida u istoriji tog suda. Neki od demonstranata nosili su transparente na kojima je pisalo "Ukinite Srpsku", "Pravda nije dostižna". Miting u Sarajevu pratilo je jako policijsko obezbeđenje.

XS
SM
MD
LG