Linkovi

Meta bombaškog napada na vojnu bazu u Avganistanu bio potpredsednik Dik Čejni


Meta bombaškog napada na američku vojnu bazu u utorak u Avganistanu bio je potpredsednik SAD Dik Čejni, saopštili su talibani."Meta nam je bio... Čejni", u pozivu sa nepoznate lokacije, portparol talibana mula Hajat Kan. Američka vojska potvrdila je da Čejni nije povredjen, jer se u trenutku napada nalazio "na sigurnom unutar baze" u Bagramu. Portparol američke vojske Viljem Mičel je rekao da Čejni nije bio blizu mesta eksplozije, ali nije mogao da kaže koliko je ljudi u njoj stradalo.

Čejni, posle provedene noći u Bagramu, bio je u trenutku eksplozije na doručku, zajedno sa američkim vojnicima u bazi, rekao je Mičel. Agencije prenose različite podatke o broju žrtava u napadu bombaša samoubice ispred američke baze u Bagramu, oko 70 kilometara od Kabula.

Eksplozija se dogodila u vreme kada se u njoj nalazio potpredsednik SAD, posle nenajavljene posete Avganistanu, a u njoj je poginulo oko 20 ljudi, medju kojima i nekoliko pripadnika medjunarodnih snaga, navelo je avganistansko Ministarstvo unutrašnjih poslova.Do sada je potvrdjeno da je u napadu poginuo jedan američki vojnik, kao i jedan južnokorejski vojnik. NATO je, medjutim, saopštio da su u tom napadu poginule četiri osobe, dok je prema lokalnoj policiji u eksploziji poginulo deset ljudi.

Čejni je ubrzo zatim otišao u Kabul, gde je razgovarao sa avganistanskim predsednikom Hamidom Karzajem, pošto je juče njihov susret otkazan zbog lošeg vremena.Rojters je javio, pozivajući se na pakistansku islamska novinsku agenciju sa sedištem u Avganistanu, da se eksplozija dogodila ispred prvog sigurosnog ulaza u bazu SAD u Bagramu, u trenutku dok su zaposleni čekali u udju u bazu.Očekuje se da će se Čejni tokom dana sastati s avganistanskim predsednikom Hamdijem Karzaijem, dan kasnije nego što je bilo predvidjeno, jer potpredsednik SAD nije mogao da ode na sastanak s liderom Avganistana u Kabul zbog lošeg vremena.

XS
SM
MD
LG