Linkovi

Bušova administracija se nada novoj rezoluciji UN protiv Irana


Bušova administracija izrazila je nadu da će stalne članice Saveta bezbednosti UN u četvrtak postići sporazum o elementima nove rezolucije o sankcijama protiv Irana. Visoke diplomate pet stalnih članica Saveta bezbednosti i Nemačke u Londonu su u ponedeljak održale sastanak o iranskom pitanju, koji je američka strana opisala “produktivnim”.

Prvobitna rezolucija Saveta bezbednosti, usvojena 23. decembra, kojom su uvedene sankcije Iranu zbog odbijanja da obustavi program obogaćivanja uranijuma, doneta je posle više nedelja napornih pregovora. Medjutim, zvaničnici u Stejt Departmentu ocenjuju da se mnogo brže napreduje na radu o novoj meri kojom bi se pojačale sankcije prema Teheranu. Na brifingu za novinare, portparol Stejt Departmenta Šon Mekormak preneo je da je američki podsekretar za politička pitanja, Nikolas Berns ocenio da je jučerašnji sastanak pet stalnih članica SB i Nemačke u Londonu bio jedan od najboljih razgovora o iranskom nuklearnom pitanju u protekle dve godine. Mekormak je izjavio da će Berns i ostali politički direktori takozvane “Grupe stalnih 5+1” u četvrtak telefonom nastaviti razgovore, i da se očekuje da će tom prilikom postići saglasnost o elementima nove rezolucije.

«Posle ovog sastanka, oni su se dogovorili da će nastaviti sa novom rezolucijom UN o sankcijama. Takodje su potvrdili svoju rešenost da iranskoj vladi jasno predoče da je put ka diplomatskim pregovorima takodje otvoren.»

Mekormak nije želeo da precizira sadržaj nove rezolucije ali je rekao da bi ona obuhvatila nove sankcije sa spiska dodatnih kazni o kojima su velike sile ranije razgovarale. Prvobitna rezolucija je zabranila trgovinu sa Iranom u sferama koje bi mogle da pomognu razvoju iranskog nuklearnog programa, a takodje su uvedene finansijske sankcije visokim zvaničnicima iranskog režima povezanim sa tim programom. Mekormak je rekao da je ta mera bila blaža nego što je Bušova administracija želela, ali da se pokazala efikasnijom nego što su američki zvaničnici očekivali – dovodeći do pada medjunarodnih investicija i otvoranja debate u Iranu o tome koliko je mudro nastaviti sa prkošenjem medjunarodnoj zajednici.

«Prošla rezolucija, usvojena jednoglasno, ih je izgleda izbacila iz ravnoteže. Videli smo da u Iranu izbija debata kakve ranije nije bilo. I sada je u Iranu u toku stvarna rasprava o tome da li je nastavak sadašnjeg kursa zaista vredan te cene».

Iako je iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad u nedelju izjavio da neće obustaviti niti usporiti nuklearne aktivnosti, američki državni sekretar Kondoliza Rajs je u televizijskim intervjuima ocenila da Iran mora da pronadje način da zaustavi svoj nuklearni program. Ona je ponovila da je spremna da se sastane sa svojim iranskim kolegom na razgovorima o širokom nizu političkih tema, što bi bio prvi takav susret u blizu tri decenije, čim Iran obustavi obogaćivanje uranijuma i sa njim povezane aktivnosti.

XS
SM
MD
LG