Linkovi

Radi se o vrlo složenoj odluci koju naši pravnici još uvek proučavaju


Na današnjem brifingu u Stejt dipartmentu odluku Svetskog suda pravde prokomentarisao je i portparol Šon Mekormak, a medijima je dostavljeno i pismeno saopštenje.

”Radi se o vrlo složenoj odluci koju naši pravnici još uvek proučavaju. Ali uopšteno govoreći -- rekao je Mekormak -- želimo da podstaknemo ljude tog regiona da je prihvate kao još jednu priliku pomirenja i zaceljenja istorijskih podela i rana.“

Predstavnik Državnog sekretarijata je ukazao na činjenicu da Svetski sud pravde ne smatra Srbiju odgovornom za genocid ali da je smatra odgovornom što nije iskoristila svoj uticaj na bosanske Srbe da bi se sprečio genocid u Srebrenici. Srbija se takodje smatra odgovornom za izostanak saradnje sa haškim tribunalom jer toj instituciji nije izručila Ratka Mladića što predstavlja kršenje konvencije o genocidu.

”Srbija bi stvarno trebalo da preduzme korake koje od nje traži medjunarodna zajednica da bi doprinela procesu zaceljenja, a odgovorni za tu vrstu zločina izveli pred lice pravde,“ rekao je Šon Mekormak.

U pismenoj verziji komentara Državnog sekretrijata takodje se dodaje da presuda ne bi smela da omete tekuće napore na poboljšanju političkih i ekonomskih odnosa širom jugoistočne Evrope i da su dobrosusedski odnosi od suštinske važnosti za zemlje region da bi se pridružile evroatlanskoj zajednici. Vašington očekuje od Beograda da ispoštuje svoje medjunarodne obaveze, da se suoči sa posledicama svoje prošlosti i da povede Srbiju u evropsku budućnost, rečeno je u pismenom saopštenju.

XS
SM
MD
LG