Linkovi

Američki potpredsednik Dik Čejni u nenajavljenoj poseti Pakistanu


Američki potpredsednik Dik Čejni u ponedeljak je doputovao u nenajavljenu posetu Pakistanu i Avganistanu. U toku posete Islamabadu, Čejni je pozvao predsednika Perveza Mušarafa da se odlučnije bori protiv Talibana i pobunjenika Al-Kaide koji operišu u Pakistanu.

Potpredsednik Čejni je doputovao u iznenadnu posetu Avganistanu i Pakistanu, u jeku rastuće zabrinutosti američki zvaničnika da se teroristička mreža Al Kaida regrupisala i da se talibanski pobunjenici pripremaju za novu i veliku ofanzivu u Avganistanu. Obe terorističke grupe, kako se smatra, koriste zabačene plemenske regione u Pakistanu za vršenje prekograničnih napada na snage koalicije i avganistanskih snaga. U pisanom saopštenju iz kabineta pakistanskog predsednika, navedeno je da je američki potpredsednik pozvao na «koncentrisane napore» da se suzbije ta pretnja».

Medjutim, Pakistan insistira da čini sve što može da bi obezbedio granicu i pomogao da se porazi islamski ekstremizam. U razgovoru sa novinarima danas po podne, pakistanski ministar inostranih poslova Kuršid Kasuri odbacio je tvrdnje da Pakistan ignoriše dokaze o novoj vojnoj aktivnosti unutar svojih granica.

“Predanost Pakistana da se eliminiše Al Kaida je definitivna. Pomno pratimo sve obaveštajne podatke koje dobijemo. Uspeh možemo ostvariti samo putem saradnje.”

Bela kuća je snažan zagovornik predsednika Mušarafa kome odaje priznanje za doprinos borbi protiv terorizma. Medjutim, poseta potpredsednika Čejnija podlvači undikacije da Vašington i saveznici gube srtpljenje. Demorkatska stranka, koja u američkom Kongresu ima većinu, razmatra zakonski predlog da se ukine vojna pomoć Pakistanu ukoliko predsednik Mušaraf ne preduzme odlučniju borbu protiv militantnih grupa, dok današnji Njujork tamjs izveštava da će u tom smislu i predsednik Buš možda poslati oštru poruku Pakistanu. Pentagon je objavio planove da pošalje pojačanje od tri hiljade vojnika u Avganistan radi najavljene talibanske ofanzive, a i Britanija upućuje dodatne trupe u tu zemlju mada povlači deo svojih snaga iz Iraka.

Britanski ministar inostranih poslova Margaret Beket danas je Islamabadu informisala generala Mušarafa o povećanju broja vojnika. Beketova je rekla novinarima da je naglasila predanost Britanije da pomogne Pakistanu da pojača bezbednost duž granice.

U Avganistanu se već nalazi oko 45.000 stranih vojnika uključujući više od 27.000 američkih i 5.000 iz Velike Britanije. Prošla godina je bila najsmrtonosnija u Avganistanu od kako su koalicione snage predvodjene SAD svrgnule islamsku talibnasku vladu 2001.

XS
SM
MD
LG