Linkovi

Na 79. dodeli Oskara nije bilo većih iznenađenja


Najbolji film je “Dvostruka igra“, najbolji strani film njemačko ostvarenje “Životi drugih”, a najbolji animirani “Ples malog pingvina”. Medjutim, ova dodjela pamtiće se, po tome što se Oskarom okitio jedan od najvećih američkih režisera svih vremena.

Martin Skorseze je od Stivena Spilberga tražio da jos jednom provjeri ime dobitnika jer je nakon šest nominacija za najboljeg režisera – konačno, dobio Oskara. Njegov film “Dvostruka igra”, nagradjen je kao najbolji, a zaradio je ukupno 4 Oskara.

Meksički film Panov Lavirint je sa 3 Oskara obilježio ovu neuobičajeno internacionalnu dodjelu nagrada, a nagradjeni su i kraljevi i kraljice.

Forest Vitaker – kao najbolji glumac za tumačenje lika Idija Amina u filmu “Posljednji kralj Skotske“ a Helen Miren za ulogu britanske kraljice Elizabete.

I nekadasnji potpredsjednik Al Gor imao je svoje veče. Film “Inconvenient Truth” nagradjen je kao najbolji dokumentarac, a Oskara je dobila i Melisa Ertridž za pjesmu iz tog filma.

Dženifer Hadson je shodno očekivanjima dobila Oskara za sporednu ulogu u filmu “Djevojke iz snova”, dok je njen partner Edi Marfi neočekivano izgubio u nadmetanju sa Alanom Arkinom, koji je nagradjen za ulogu u filmu “Mala Mis Sanšajn”.

Piter O Tul nije dobio Oskara, ali je oborio rekord Ričarda Bartona. O Tul sada ima osam nominacija - bez nagrade. Majstor tona Kevin O Konol, takodje je nastavio neslavnu tradiciju. Ne dobivši Oskara i nakon 19. nominacije, O Konol je postao apsolutbi rekorder...
Oskara za životno djelo dobio je italijanski kompozitor Enio Morikone.

XS
SM
MD
LG