Linkovi

Vilsak: Danas želim da saopštim da završavamo ovu predsedničku kampanju


Tom Vilsak je rekao da je glavni razlog što je odlučio da se povuče iz trke za Belu kuću potreba za prikupljanjem velike sume novca za vođenje kampanje u trci sa poznatijim demokratskim rivalima.

“Danas želim da saopštim da završavamo ovu predsedničku kampanju.”

Politički analitičari kažu da su mediji usredsređeni na Klintona i Obamu, koji predvode u anketama, što je još više otežalo Vilsakovo prisustvo u medijima i prikupljanje sredstava, dve svari od suštinske važnosti za uspešnu predsedničku kampanju. Samo pre nekoliko dana na forumu demokratskih kandidata u Nevadi, Vilsak se saglasio da bi SAD trebalo odmah da počnu povlačenje iz Iraka.

“ Šta ste učinili danas da biste zaustavili rat u Iraku? Treba ga završiti sad, a ne za šest dana, šest meseci ili šest godina od sada. Treba ga završiti sad i to zavisi od vas.”

Irak je ključno pitanje među demokratskim predsedničkim kandidatima i predsednički apiranti iznose niz stavova prema tom konfliktu. Među demokratama koji se protive neposrednom povlačenju američkih snaga iz Iraka je senator iz Delavera, Džozef Bajden, koji smatra da je SAD potrebno više vremena da bi stabilizovale Irak, pre nego što američke trupe mogu da napuste tu zemlju.

“Dame i gospodo, ako se taj građanski rat proširi i postane regionalan, i naše unuke ćemo slati nazad u Irak.”

Neki demokratski predsednički kandidati su takođe rekli da su pogrešili kada su podržali zahtev predsednika Buša 2002. godine da upotrebi silu u Iraku, uoči rata koji je počeo 2003. Među njima je i senator iz Konetikata Kris Dod.

“Pogrešili smo, po mom mišljenju, kada smo pre pet godina izglasali rezoluciju o korišćenju sile.”

Još jedan kandidat koji takođe kaže da je pogrešio kada je podržao rezoluciju, jeste bivši senator iz Severne Karoline Džon Edvards. On kaže da svi koji su u početku podržali rat u Iraku, sada treba da prizanju da su pogrešili.

“Potreban nam je lider koji će biti otvoren i pošten sa vama i sa američkim narodom i koji će reći istinu. Koji će reči istinu kada napravi grešku, koji će snositi odgovornost kada napravi grešku.”

Analitičari veruju da su Edvardsove reči upućene senatorki iz države Njujork Hilari Klinton, koja je odbila da, na zahtev nekih rivala, prizna da je njena podrška ratu 2002. bila greška.

“Iskreno sam glasala na osnovu činjenica i uveravanja koja sam u tom momentu imala”, kaže Hilari Klinton.

Senator iz Ilinoisa Barak Obama nije prisustvovao skupu u Nevadi i nije bio u Senatu tokom debate o Iraku, ali se potom protivio ratu kao senator iz Ilinoisa. Obama i još nekoliko demokratskih kandidata, zalažu se za postepeno povlačenje američkih vojnika iz Iraka. Rane kampanjske aktivnosti su iznenadile većinu analitičara. Međutim, Tom DeFrenk, saradnik lista “New York Daily News”, rekao je za Glas Amerike da optimizam među demokratama o njihovim šansama iduće godine, podstiče ranije prikupljanje novca i debatu.

“Demokrate smatraju da će 2008. biti njihova godina. Misle da je velika verovatnoća da sledeći predsednik bude demokrata, što pojačava trud svih demokratskih kandidata.”

Ankete pokazuju da u demokratskom taboru u ovom trenutku vode senatori Klinton i Obama i bivši senator Edvards. U republikanskoj trci, ankete pokazuju da su vodeća tri kandidata bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Đulijani, senator iz Arizone Džon Mekejn i bivši guverner Masačusetsa, Mit Romni.

XS
SM
MD
LG